Camerata Nordicam, Benjamin Britten, Foto: Camerata Nordica.
Kammarorkestern Camerata Nordica. Foto: Camerata Nordica

Camerata Nordica tvingas ställa in konserter

Peter Högberg: "Täcker inte ens våra löneökningar"
0:30 min

Kammarorkestern Camerata Nordica tvingas ställa in konserter på grund av Länsmusiken i Kalmars ekonomiska problem. Dessutom slutar orkesterns konstnärlige ledare Terje Tönnesen.

Ekonomiska bekymmer för Länsmusiken i Kalmar tvingar kammarorkestern Camerata Nordica att ställa in sina konserter med violinisterna Massimo Quarta och Jacob Lehman i vår.

Orkesterns konstnärlige ledare Terje Tönnesen slutar också, vilket gör att även en planerad produktion i januari läggs på is.

Styrelseordförande i Länsmusiken i Kalmar, Peter Högberg förklarar situationen med att staten under många år har minskat stödet.

– Det gör att vi inte riktigt har klarat av, utan vi har fått småspara hela tiden. Och vi får inte slutgiltigt besked om hur mycket pengar vi får för 2017. Eftersom vi har fått signaler om att uppräkningen kan landa någonstans kring 1,18 procent, vilket inte ens täcker våra löneökningar, så känner vi att för att inte riskera ekonomin i Länsmusiken behöver vi ta till denna åtgärd, att ställa in ett antal produktioner, säger han.

Länsmusiken ska nu göra en genomlysning av verksamheten, som beräknas vara klar i mars. Och enligt tidningen Barometern kommer inga andra verksamheter att påverkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".