Shigeru Miyamoto, skapare av Super Mario. Foto: Paul Sakuma/TT
Shigeru Miyamoto, skapare av Super Mario. Foto: Paul Sakuma/TT

Super Mario tillbaka – nu i mobilen

"Skyhöga förväntningar"
3:23 min

Super Mario Run låter nostalgiska fans återse den italienska rörmokaren, den här gången i mobilen.

Nintendos mest välkända karaktär, Super Mario, är tillbaka. Den här gången i mobilen. Företaget gör alltså som Pokémon Go-Niantic, som delvis ägs av Nintendo, och släpper ett mobilspel med redan etablerade karaktärer. Kanske i hopp om att nå en bredare publik.

Om du gjort dig bekant med Mario sedan tidigare, så kommer du att känna igen honom i mobilen. Han fortsätter att hoppa, samla mynt och äta svampar för att växa i storlek. Super Mario Run är designat, precis som namnet säger, genom att Mario hela tiden springer framåt. Spelaren får Mario att hoppa över hinder och fiender genom att trycka på skärmen.

Men anpassningen till mobilen gör också att utvecklaren lagt till delar som passar väl i mobilen: man kan bygga sitt eget svampimperium och utmana andra spelare genom att tävla i ett race genom banorna.

Förväntningarna på spelet är skyhöga eftersom så många kan relatera till Super Mario, spelet är en riktig nostalgitripp.

Mario dök upp redan 1981, men blev huvudkaraktär 1985 i NES-spelet Super Mario Bros. Sedan dess har han varit en ikon för Nintendo. Företaget har en historia av ganska udda hårdvaror och har hållit hårt i kontrollen av spelen genom att hela tiden jobba med att utveckla konsolerna i egna riktningar.

Det har varit en ganska otrolig hype.

Nu släpper man lite på det i och med att mobilen blir själva plattformen. Och när tillgängligheten ökar så breder det på förväntningarna. 

Effie Karabuda är speljournalist och redaktör för Aftonbladet Spel. Även enligt henne är hypen stor inför spelsläppet i morgon.

– Det har varit en ganska otrolig hype. Det är bara att kolla på Jimmy Fallon som för några dagar sedan tog in Nintendos största profil, Shigeru Miyamoto, och provade på spelet. Han blev ju helt galen och fan boy-skrek. Det är skyhöga förväntningar men samtidigt vet Nintendo exakt vilket recept som ska användas och hur man gör fansen nöjda.

Mobilspel är en god kassako för spelbranschen i stort. Nya köpgrupper hittas i och med att väldigt många har smartphones och därmed är potentiella köpare av spelet.

Även Pokémon var ett spel som fanns på Nintendos konsoler och som sedan släpptes mobilt. Det blev succé men frågan är om Mario kommer frälsa även de som inte redan är just det, frälsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".