Andy Warhol-målningar utställda på  Tehran Museum of Contemporay Art (TMoCA).
Andy Warhol-målningar utställda på Tehran Museum of Contemporay Art (TMoCA). Foto: HASAN SARBAKHSHIAN

Storpolitiskt konstfiasko i Berlin

"Hela processen har kantats av motgångar"
2:24 min

Unik iransk konstsamling med västerländsk konst som skulle ställas ut i Berlin har stoppats.

Det var upplagt för årets stora konsthändelse i Berlin. Den 4 december skulle Berliner Gemäldegalerie slå upp portarna för en enastående samling västerländsk konst som legat nedpackad i förråd i Teheran sedan den islamiska revolutionen för nästan fyra decennier sedan.

Men datumet passerade utan någon vernissage och så här snart två veckor senare vill ingen säga nåt om det politiskt laddade prestigeprojektet.

På Stiftelsen för Berlins statliga museer, ansvarig för själva utställningen, ville ingen uttala sig offentligt. De bollade vidare den känsliga frågan till Utrikesdepartementet. Och där har chefen för kulturavdelningen inte tid.

Fortfarande hoppas man att de 60 konstverken ska beviljas utförseltillstånd av Irans högsta ledning. Hälften är verk av västvärldens mest kända 1900-talskonstnärer, däribland Picasso, Jackson Pollock, Andy Warhol, Mark Rothko och Max Ernst. De skulle visas tillsammans med verk av nutida iranska konstnärer.

Den unika konstsamlingen köptes in av den siste shahens hustru Farah Diba med oljdedollar som flödade in i regentens kassakistor på 70-talet.

Det anses vara den viktigaste samlingen av västerländsk konst utanför Europa och Nordamerika och har till stora delar slumrat i förråden på Teherans moderna museum efter den islamiska revolutionen 1979.

En del verk har farit illa av vårdslös behandling och det ryktas om att en del är kopior efter att regimen ska ha sålt originalen för att få in eftertraktad västvaluta under Irans långa isolering.

Det var efter överenskommelsen om Irans kärnenergiprogram förra året, där Tyskland spelade en aktiv roll, som möjligheten öppnades för att en större del av konstskatten skulle få lämna landet och visas upp i Berlin. Det var en triumf för utställarna och en prestigefylld framgång för utrikesminister Frank-Walter Steinmeiers kulturdiplomati.

Men hela processen har kantats av motgångar. När det visade sig att den ansvarige för konstsamlingen, chefen för Teherans moderna konstmuseum, belönat antisemitiska Holocaust-karikatyrer i en teckningstävling vägrade de tyska representanterna att fortsätta förhandla med honom.

När en ny förhandlare trädde i hans ställe blev också de konservativa kretsarna runt högste ledaren ayatolla Khamenei uppmärksamma på projektet och satte krokben för det. Sen dess ligger utförseltillståndet och väntar på ett godkännande i Teheran. Och 2016 år konstsensation i Berlin ser ut att sluta i årets konstfiasko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".