Kulturchef Mattias Hermansson kommenterar Stampens nya finansiärer.
1 av 3
Kulturchef Mattias Hermansson kommenterar Stampens nya finansiärer. Foto: SR /TT
Mattias Hermansson. Kulturchef, Kulturredaktionen. Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
3 av 3
Mattias Hermansson. Kulturchef, Kulturredaktionen. Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm

Mediekoncernen Stampen har fått nya finansiärer

Mattias Hermansson: Göteborg hade kunnat stå helt utan lokalt massmedieägande
2:33 min

Stena Finans AB går tillsammans med flera andra investerare in i Göteborgs-Postens ägarbolag Stampen.
- Det säger mycket om Göteborg som stad, med sin tradition av ekonomiskt och politiskt inflytelserika familjer, kommenterar Mattias Hermansson, kulturchef.

– I dag har vi undertecknat nyemission i Stampen. Vi är jätteglada för att vi har fått den på plats nu, säger Martin Alsander.

Vad betyder det här?

– Vi får ett breddat ägande och vi får in nya kapitalstarka ägare, som har ett stort engagemang, säger Alsander.

Under flera månader var Stampen i rekonstruktion och då fick koncernen sina skulder nedskrivna. Men företaget ska ändå betala drygt 200 miljoner kronor i början av nästa år.

Räcker de 81 miljoner kronor som ni får in nu då?

– Ja, de gör de. Vi har en stark kassa och vi har ett bra kassaflöde. Tillsammans med den här nyemissionen kommer det fungera utmärkt.

Stampen har under lång tid förhandlat med de västsvenska investerarna om att gå in med friska pengar i den krisdrabbade koncernen. 

De anställda på Göteborgs-Posten fick nyheten om nyemissionen på ett julmingel i tidningshusets foajé.

– Det togs emot med jubel och applåder, berättar Lars Lundström, nattchef på GP:s redaktion för TT.

De 81 miljonerna kommer från investerare i form av Stena Line-ägaren Dan Sten Olssons bolag Stena Finans. En annan av investerarna är Provobis Holding som miljardären och Cherry Casino-grundaren Rolf Lundström står bakom.

Mediekoncernen har runt 3 000 anställda och äger bland annat tidningarna Göteborgs-Posten och Bohusläningen. För Stampens västra journalistklubb är Gabrella Mohoff ordförande.

– Det känns bra att de är klart. Vi har väntat på ett besked. Det känns också bra att det är stabila Göteborgsbolag som rimligen har intresse för vårt närområde, säger Gabriella Mohoff.

Mattias Hermansson, kulturchef på Sveriges radio, kommenterar i Kulturnytt om huruvida detta innebär det här slutet på Stampens kris.

- Det återstår att se. Det var ju rätt många som var säkra på att det skulle bli konkurs, men nu har Stampen lyckats överleva åtminstone på kortare sikt. Samtidigt står man mitt i den stora och brutala omvälvning som mediebranschen är inne i, och frågan är hur väl rustad man är inför den utmaningen.

-VD Martin Alsander bedyrar att läget är stabilt. Och en något oviss framtid är ju rimligen bättre än ingen framtid alls. Men Stampen kommer också genomföra stora besparingar den närmaste tiden, framför allt i tryckeriverksamheten, säger Mattias Hermansson.

 Det var i maj i år som Stampen och dess dotterbolag sattes i maj i rekonstruktion. Vad beror problemen på och är de här nya pengarna en långsiktig lösning?

- För de här aktörerna så är nog 81 miljoner inte särskilt mycket pengar. Och det återstår att se om de här nya pengarna verkligen räcker. Summan visar också att koncernen är lågt värderad idag, menar Mattias Hermansson.

- Det finns en symbolik i detta: Stampen försökte gå från lokal storhet till att bli en storspelare på nationellt plan och köpte upp företag med lånade pengar. Det slutade i en kraschlandning och nu är det aktörer hemma i Göteborg som räddar stadens tidning.

- Men det sker också efter att skattebetalare och leverantörer i praktiken fått bistå med många hundra miljoner under rekonstruktionen.

 Varför har de här nya ägarna valt att gå in i Stampen?

 - Det svårt att bedöma i vilken grad det är affärsmässiga skäl som ligger bakom. En reflektion är att den här åtgärden säger rätt mycket om Göteborg som stad med sin tradition av ekonomiskt och politiskt inflytelserika familjer och kretsar, där också nuvarande ägarfamiljen Hjörne ingår. Begreppet Göteborgsandan är ju känt, att man håller ihop för vad man anser vara staden regionens bästa. Här finns också ett tydligt liberalt arv, Säger Mattias Hermansson.

I det som de här aktörerna hittills sagt så understryks ansvaret för  regionen. GP och Stampen sitter ihop med stadens självbild. Man ska också komma ihåg att alternativet mycket väl kunnat vara att Sveriges näst största stad med omgivning kunnat stå helt utan lokalt massmedieägande. Det tycks vara framför allt det som både nuvarande och nya ägare velat undvika, säger Mattias Hermansson, kulturchef på Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".