Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Positiva reaktioner från Göteborgs-Posten om nya ägare

Ingrid Norrman: "Ändå skönt att det kom ägare som säger att de värnar om journalistiken"
2:06 min
Ingrid Norrman kultur och nöjeschef på Göteborgs-Posten
1 av 3
Ingrid Norrman kultur och nöjeschef på Göteborgs-Posten Foto: Kulturnytt Sveriges Radio
Gabriella Mohoff facklig klubbchef på Göteborgs-Posten
2 av 3
Gabriella Mohoff facklig klubbchef på Göteborgs-Posten Foto: Kulturnytt Sveriges Radio
Stampen Media Group
3 av 3
Foto: Adam Ihse/TT.

Trots att kulturredaktionens budget skurits med nästan en miljon det senaste året är ser kultur- och nöjeschef Ingrid Norrman en ljusare tid framför sig.

Den västsvenska mediekoncernen Stampen har brottats med ekonomiska problem under en längre tid, men nu får man 81 miljoner kronor från ett antal nya investerare, bland andra Stena Finans AB.

Ingrid Norrman är kultur- och nöjeschef på Göteborgs-Posten. Hon berättar att kulturredaktionens budget klippts med nästan en miljon det senaste året. Och hon säger att nyheten om de nya ägarna är ett positivt tecken i en hård bransch.

– Det här var liksom sista biten som fattades för att vi skulle lägga rekonstruktionen bakom oss och det känns skönt att det kommer ägare som värnar om att det ska finnas en röst i Västsverige, säger hon.

– Det känns skönare med företag som har förankring i västsverige framför en dansk koncern som bara vill tjäna pengar, säger Ingrid Norrman.

Ett omtumlande år

Sedan Stampen lämnade in ansökan om rekonstruktion i maj månad 2016 har det stormat en hel del kring det skuldtyngda företaget. Frilansare vars obetalda fakturor på tiotusentals kronor frös inne var upprörda. Likaså före detta anställda vars avgångsvederlag också varit en del av skuldnedskrivningen.

I oktober godkände  tingsrätten den sista ackordsuppgörelsen och Stampen-koncernens skulder till de inblandade parter skrevs ned till dryga 220 miljoner – en nedskrivning på 75 procent som ska betalas ut i slutet av februari.

Ingrid Norrman välkomnar en stabilare situation.

– Jag har nog ägnat 75 procent av det senaste halvåret till organisationsförändringar och fakturafrågor – saker som inte är journalistik. Jag längtar verkligen efter att komma tillbaka till journalistiken igen, säger hon

Facket positivt

Gabriella Mohoff, är facklig klubbordförande på Göteborgs-Posten och kommenterar de nya investerarna:

– Vi är positiva till det här. Det är en signal att vi tar oss ur konstruktionen på riktigt. Det är väldigt skönt men det finns saker och ting som vi måste fundera lite kring. Till exempel att det här är stora Göteborgsbolag, säger hon.

De nya ägarna är bland annat Stena Line-ägaren Dan Sten Olssons bolag Stena Finans AB, Ernström Kapital och Provobis Holding. Bakom det sistnämnda står miljardären och Cherry Casino-grundaren Rolf Lundström.

Vi måste granska dem på samma sätt som vi granskar andra

När nya aktörer kommer in i bilden är det extra viktigt visa tidningens professionalitet och oberoende, säger Gabriella Mohoff:

– Vi måste granska dem på samma sätt som vi granskar andra och det får inte ifrågasättas eller finnas några skäl att ifrågasätta det. Det handlar mer om trovärdigheten utåt så att vi får vara transparenta kring det, säger hon.

Stampens nya delägare innebär bland annat att familjen Hjörne inte längre är majoritetsägare av Stampen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".