Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KULTURNYTTS ÅRSKRÖNIKOR 2016

Popåret 2016: Slocknade stjärnor och personlig politik

"Vardagsskildringarna fick ett uppsving"
4:36 min
Popåret 2016.
1 av 2
Popåret 2016. Foto: AP/TT
Många stjärnor slockade under 2016, bland dem Leonard Cohen, David Bowie och Prince.
2 av 2
Många stjärnor slockade under 2016, bland dem Leonard Cohen, David Bowie och Prince. Foto: AP/TT

Ett år då artister gick bort en efter en, men också året då musiken på allvar blandade sig med film och litteratur. Matilda Källén och Tali da Silva om albumen 2016

Beyoncés album "Lemonade", som tog oss genom sorgens olika faser, kunde visserligen utan problem stå för sig självt. Men det var bilderna när hon låg på taket på den sjunkande polisbilen i Louisiana, eller hennes skratt när hon krossade bilrutor med baseballträ, som gjorde henne till den svarta, kvinnliga superhjälte från den amerikanska södern som så många väntat på.

Och efter att hon tagit täten blev det visuella albumet, alltså att göra en kortfilm till albumets musik, tjugohundrasextons stora trend. Några av de visuella albumen lyckades verkligen lyfta musiken till en ny nivå. Andra handlade kanske mer om de sociala mediernas algoritmer som premierar bild framför ljud – ett visuellt album får fler likes.

Det visuella albumet blev tjugohundrasextons stora trend.

Och medan världen om igen tvingades nypa sig själv i armen, sipprade något domedagsmättat in i soundet. Justin Timberlake gjorde vad han kunde för att liva upp, men många av också de största hitmakarna valde andra vägar än de förväntade; de experimenterade, knåpade kollage och tillät sig vara både allvarliga och, som i fallet Rihanna, ganska anti.

En trumpifiering av Nobelpriset, tyckte Sydsvenskans Per Svensson, när Bob Dylan som allra första musiker tilldelades Nobelpriset i litteratur. Ett väldigt roligt val, tyckte författaren och litteraturvetaren Ebba Witt Brattström. Men står sig texterna utan musiken? frågade sig många. Ständiga sekreteraren Sara Danius påminde om att Dylans texter ska höras och inte läsas, precis som de gamla grekiska musikpoeterna. Men kanske har Akademien gjort det svårare för sig nu. För om musiker ingår i urvalet så misstänker i alla fall jag att det finns många potentiella pristagare som de inte är lika bekanta med.

Om inte annat fick Dylans vinst oss att reflektera över språkets betydelse. Redan i fjol bytte flera svenska artister från engelska till svenska och den trenden fortsatte. Marit Bergman gjorde det, och så Frida Hyvönen, vars språkskifte mynnade ut i albumet "Kvinnor och barn", en slags tonsatt novellsamling som fortsätter växa och vars direkta tilltal kring barndomsminnen och kvävande relationer känns rent befriande.

För medan Black lives matter-rörelsen samlade soundtrack på andra sidan Atlanten, fick också vardagsskildringarna ett uppsving. Och det är framförallt kvinnornas berättelser som lever kvar med mig när året nu närmar sig sitt slut: uppgörelser från Cherrie och Iiris Viljanen, Hyvönen och Beyoncé. Personligt, men politiskt.

Det är framförallt kvinnornas berättelser som lever kvar med mig.

Alla stjärnor slocknar till slut. Men i år var de alldeles för många. Prince, David Bowie, Phife Dawg, Olle Ljungström, Freddie Wadling, Leonard Cohen – listan kan fortsätta. Det finns de som tycker det är konstigt att sörja någon man aldrig träffat. Jag brukar svara att Prince gjort ett starkare intryck på mig än 90 procent av alla personer jag någonsin pratat med. Sedan fortsätter jag att gråta mina lila tårar.

 

Årets 10 bästa album enligt Matilda Källén

 1. Beyoncé: "Lemonade"
 2. The Radio Dept.: "Running out of love"
 3. Cherrie: "Sherihan"
 4. Angel Olsen: "My woman"
 5. Blood Orange: "Freetown sound"
 6. Carla dal Forno: "You know what it's like"
 7. Pascal: "Revy"
 8. Iiris Viljanen: "Mercedes"
 9. ANOHNI: "Hopelessness"
 10. Yumi Zouma: "Yoncalla"

Årets 10 bästa album enligt Tali da Silva

 1. Beyoncé: "Lemonade"
 2. Blood Orange: "Freetown Sound"
 3. Solange: "A Seat At The Table"
 4. Frank Ocean : "Blonde"
 5. Drake: "Views"
 6. Rihanna: "Anti"
 7. Parham: "Hemma Här"
 8. Christine and the Queens: "Chaleur Humaine"
 9. Cherrie: "Sherihan"
 10. Kate Tempest: "Let Them Eat Chaos"
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".