Teorierna flockades kring tv-serierna "Mr Robot" och "Westworld".
Teorierna flockades kring tv-serierna "Mr Robot" och "Westworld". Foto: AP/TT
KRÖNIKA

Håller vi på att prata sönder tv-serierna?

Matilda Källén: Kanske har vi överlistat tv-skaparna
2:57 min

I höst har HBO:s stora tv-snackis Westworld fått tittare att på nätet försökt lösa seriens gåtor. Men håller nätspekulationerna på att förstöra tv-upplevelsen? Det frågar sig Matilda Källén.

Att diskutera sönder tv-serier är fullt möjligt även utanför internet. Jag tänker på hur det måste ha surrat när "Twin Peaks" först sändes, på när "Lost" gjorde allt för att överträffa sig själv i oväntade vändningar.

Men i takt med att vår digitala vana har gjort online-konversationerna närmast konstanta, har de så kallade fanteorierna blivit en hel industri och en nästan lika stor del av tv-upplevelsen som själva tittandet.

Och kanske var 2016 året då spekulationerna till slut blev för pricksäkra.

Redan ett avsnitt in i andra säsongen av hacker-dramat "Mr Robot" hade ivriga fanteoretiker hunnit formulera en snart gällande teori om var huvudkaraktären Eliot egentligen befann sig. När teorin sedan visade sig stämma, kändes det med ens lite... tomt. Välbefinnandet som kom med att vara en av dem som överlistat, överskuggades av utebliven twist. Ingen visste, men alla visste.

Kanske var 2016 året då spekulationerna till slut blev för pricksäkra.

Fenomenet blev ännu tydligare med höstens stora tv-snackis "Westworld", som handlar om en nöjespark befolkad av robotar som långsamt börjar inse att deras verklighet är en chimär. Serien är som upplagd för att plockas isär, med flera parallella historier, rollfigurer med uppenbart dolda agendor och så den där ständiga påminnelsen om att världen inte är vad den verkar.

Och snart svämmade internet över.

"Westworld" har hyllats, men också anklagats för att vara för förutsägbar. För precis som med "Mr Robot", visade sig fansens teorier faktiskt stämma. Med undantag för säsongsavslutningen blev överraskningarna ganska få, i alla fall för den som följt spekulationerna.

Serien är som upplagd för att plockas isär.

Kanske har vi tittare slutligen hittat sätt att med kollektiv intelligens överlista tv-skaparna. Kanske är det tv-skaparna som ligger steget före. I en tid där varje twist som kan avslöjas kommer att avslöjas, kan det vara så att ledtrådarna mest placerats ut för att bidra till surret, där tittarna fungerar som reklampelare, medan krutet lagts på annat: på myter istället för mysterier, som Vox-skribenten Genevieve Valentine sammanfattar det.

I "Westworld" är ju robotarnas misstankar om att hela deras liv är på väg mot en stor twist egentligen mer spännande än att vi redan har listat ut den twisten; det är deras spekulation som väcker de riktigt intressanta frågorna.

Men jag har inte gett upp på chockvändningarna. Tv-året 2017 vill jag bli förvånad. Helst utan att behöva logga ut.

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".