Dmitrij Gluchovskij Foto: Fredrik Wadström
Dmitrij Gluchovskij. Foto: Fredrik Wadström

"Metro"-författaren om hur Donald Trump används i rysk propaganda

Dmitrij Gluchovskij: "Putin trodde aldrig att Trump skulle vinna"
2:09 min

Science fiction-författaren Dmitrij Gluchovskij från Moskva säger att Ryssland inte räknade med att Donald Trump skulle vinna valet i USA.

P1 Kultur. Lyssna på en längre intervju, ljudlänk under artikeln

– Jag tror inte att Putin eller hans stab trodde att Trump skulle vinna presidentvalet, säger Dmitrij Gluchovskij. För dem var valet snarare en anledning att svartmåla det amerikanska valsystemet och när Trump förlorade skulle de ryska medierna basunera ut att valet var riggat och Trump berövats segern genom manipulation.

37-årige Dmitrij Gluchovskij är en av Rysslands just nu mest framgångsrika författare och han har sålt stora upplagor av sina böcker i både Ryssland och internationellt. Mest känd är hans debutbok "Metro 2033" där Moskvas få kvarvarande invånare tagit tillflykt till stadens tunnelbanesystem efter ett kärnvapenkrig.

Men Gluchovskij skriver också krönikor i ryska tidskrifter om samtidspolitiska frågor. Han säger att många i Ryssland gillar en populist som Donald Trump. Det känns hemtamt. Men trots all positiv rapportering kring Trump i Ryssland tror Gluchovskij att det inte handlade om att stödja en blivande segrare.

– Poängen med rapporteringen var att visa att om ni tycker att vi har ett smutsigt valsystem så har ni ett lika smutsigt, säger Dmitrij Gluchovskij om ryska mediers bevakning av det amerikanska presidentvalet.

Gluchovskijs senaste roman på svenska heter "Future" och handlar om ett framtida överbefolkat Europa där människor blivit odödliga och brottas med nya moraliska frågor. Nästa år kommer på svenska den tredje delen i Metro-serien, "Metro 2035", som är författarens indirekta svar på den ryska propagandan om att landet är omgivet av fiender som vill det illa.

Dmitrij Gluchovskij tror att den ryska propaganda-apparaten bara väntar på något negativt utspel från Trump gentemot Ryssland för att kunna utmåla också honom som en fiende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".