Bilden föreställer filmen Sing med betyg
Artisterna Günther och Rosita försöker komma överens.
RECENSION – FILM

Sing vinner en arbetsseger

Emma Engström: "Sing är feltajmad"
2:07 min

Efter framgångar med filmerna om superskurken Gru och hans minioner, gör amerikanska filmstudion Illuminations en animerad musikal med hits från Lady Gaga och Queen.

Filmens titel: Sing
Regissör: Garth Jennings och Christophe Lourdelet
Genre: Animerad musikal 
Betyg: 2 av 5

Vi känner igen talangtävlingens estetik: köer, knasiga provsjungningar och tårar.

Det var väl ingen som trodde att de tre finalisterna i Tv4:s talangtävling Idol skulle gå ut i strejk. Talangtävlingens oskrivna regel är att deltagarna aldrig får kräva något, de ska invänta dom och under tiden vara så blygsamma de förmår.

Det vet även Buster Moon som driver en misslyckad musikteater på en kalifornisk showgata. Så med 1000 dollar i prispotten drar han igång en tävling som ska rädda hans ekonomi och den en gång så glamorösa teatern.

Mycket mer än så finns egentligen inte att säga om handlingen i "Sing". Vi känner igen talangtävlingens säregna estetik: köer, knasiga provsjungningar, tårar och så, tillslut, framgång och beröm. Målet är att antingen tjäna pengar eller bli känd och allt ska ske över en natt.

Sing är på många sätt feltajmad. Könsrollerna är statiska och stilen lätt Disneyfierad. Inte ens de blandade hitsen avslöjar att det här är en film från 2016, inte 2002 när American idol drog igång.

Inledningsvis tycker jag synd om publiken, barnen som aldrig får vara i fred från samhällets narcissism, inte ens av filmbolaget som gjorde den kaxiga och roliga "Dumma mej".

Men så någonstans när halva filmen gått infinner sig musikglädjen. Mest levande blir det unga piggsvinet som tar revansch på sin självgoda rockslacker till pojkvän genom att visa sig vara den verkligt talangfulla.

Och att sensmoralen – att det är skönare att lyssna till den sträng som brister än att aldrig spänna en båge – till slut känns riktigt övertygande är inget annat än en arbetsseger.

Det här betyder våra betyg

Kulturnytt i P1 betygsätter sina film- och albumrecensioner enligt följande betygsskala:

Överkryssad: Oacceptabel

Betyg 1: Dålig

Betyg 2: Mindre bra

Betyg 3: Godkänd

Betyg 4: Mycket bra

Betyg 5: Lysande!

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".