IS-krigare i bilar utanför staden Raqqa i Syrien. Foto: TT/AP
1 av 2
IS-krigare i bilar utanför staden Raqqa i Syrien. Foto: TT/AP
Reportrar utan gränsers pressfrihetskarta 2016
2 av 2
Detalj ur Reportrar utan gränsers pressfrihetskarta 2016 Foto: Reportrar utan gränser

Syrien fortfarande farligast för journalister

Reportrar utan gränsers sammanställning visar att 19 journalister har dött i Syrien under året – de allra flesta journalister med lokal anknytning inifrån landet.

De farligaste länderna att verka som journalist inom är Syrien, Irak, Libyen, Jemen, Afghanistan och Burundi, det visar Reportrar utan gränsers (RUG) årliga sammanställning.

I Syrien dödades 19 journalister och i Afghanistan dödades 10 under året. De allra flesta av dem var inifrån landet och enligt RUG så handlar det om att internationella medier blivit allt mer försiktiga.

Sammanställningen visar också att 52 journalister är kidnappade, samtliga i Mellanöstern och terrororganisationen Islamiska staten står för 21 av dessa.

Minskar totalt sett

Totalt 74 journalister har dödats i samband med sitt arbete i år och 348 sitter fängslade när Reportrar utan gränser sammanställer år 2016. De 74 dödsfallen visar en minskning på 27 dödsfall då förra årets dödstal slutade på 101.

En av orsakerna till anses vara att många platser är så farliga att journalister tvingats fly utomlands. Vilket i sin tur leder till att de värsta konflikterna i världen bevakas allt mindre.

Sett till fängslade journalister så ökar antalet. Runt om i världen sitter 348 journalister frihetsberövade på grund av sitt arbete, en ökning med sex procent jämfört med samma tid 2015.

Ökar mest i Turkiet

Ökningen är tydligast i Turkiet där fler än 100 journalister och mediearbetare är fängslade, skriver tidningen Journalisten.

– Häxjakten på journalister i Turkiet har gjort att landet är världens största fängelse för journalister. Det har bara tagit president Erdoğan ett år att totalt omintetgöra all mediepluralism i landet och Europeiska unionen har knappt sagt ett knyst, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i en kommentar på deras hemsida.

Och av de länder som inte befinner sig i krig är det farligaste landet Mexiko, där nio journalister dödats under året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".