Will Smith och Helen Mirren i "Skönheten i allt"
Will Smith och Helen Mirren i "Skönheten i allt" Foto: WB Pictures Ent.
RECENSION – FILM

Vilsna stjärnor i "Skönheten i allt"

Nina Asarnoj: "Som att hoppa från tian i pretto-tornet"
2:42 min

Will Smith, Kate Winslet, Helen Mirren, Keira Knightley, Edward Norton - skådespelareliten samlas i en film om sorg och att komma tillbaka till livet.

Filmens titel: Skönheten i allt
Originaltitel: Collateral Beauty
Regissör: David Frankel 
Skådespelare: Will Smith, Helen Mirren, Kate Winslet, Keira Knightley, Edward Norton m.fl.
Genre: Drama 
Betyg:
2 av 5

En film om tiden, kärleken och döden är att betrakta som ett högriskprojekt. Det är lite som att hoppa från tian i pretto-tornet.

Men den här filmen tar sig an de filosofiska storfrågorna på ett mycket konkret sätt.

Helen Mirren spelar Döden, Keira Knightey förkroppsligar Kärleken – förstås – och den unge opolerade skataren Jacob Latimore spelar Tiden.

Regissören David Frankel som tidigare gjort filmer som Djävulen bär Prada och gamm-äktenskapsdramat Hope Springs med Meryl Streep, är en etablerad producent av lite stjärnglansig, välgjord amerikansk underhållning.

Möjligen är det skälet till att han lyckats engagera halva skådespelareliten i detta carpe diem-pekoral om sorg.

Den förlustdrabbade huvudpersonen Howard, spelad av Will Smith, har förlorat sin dotter i cancer. Men en gång i tiden, för inte alls så länge sedan faktiskt, var han reklammakaren som hade Det.

Nu ägnar han dagarna åt komplicerade byggen av dominobrickor. Kris på byrån. För utan hans förmåga att förtrolla kunderna, riskerar den att förlora åtråvärda konton.

Det gäller nu att omedelbart försöka häva Howards sorgutlösta depression, både av ekonomiska och humanitära skäl.

Jobbkompisarna får veta att Howard i terapisyfte sitter och skriver pappersbrev till Tiden, Kärleken och Döden.

Ungefär som att skriva till Tomten, fast för vuxna.

Och deras raffinerade eller ja, helt vansinniga plan, är att jobbmässigt omyndigförklara honom, genom att med hjälp av skådisarna filma iscensatta möten med just Döden, Kärleken och Tiden, och sedan retuschera bort skådespelarna.

Jag skulle velat höra när den här idén presenterades för filmbolaget, alltså pitchen för själva historien, det självförtroende som krävs för att driva en så crazy idé.

Det kunde ha blivit bra, det kunde ha blivit en film om depressionens dödliga kraft och den mörka grå aska den fäller över det som en gång var ens liv.

Men så blev det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".