Poeten Abbas Hazheer skriver åt iranska popdivan Googoosh. Foto: Anna Tullberg / Kevin Frayer/TT
1 av 4
Poeten Abbas Hazheer skriver åt iranska popdivan Googoosh. Foto: Anna Tullberg / Kevin Frayer/TT
Iranska sångerskan Googoosh
2 av 4
Foto: Kevin Frayer
Författaren och poeten Abbas Hazheer som skrivit en av låtarna till iranska popdivan Googoosh
3 av 4
Författaren och poeten Abbas Hazheer som skrivit en av låtarna till iranska popdivan Googoosh
Efter 21 år tystnad uppträdde iranska artisten Googoosh i Toronto 29 juli 2000.
4 av 4
Efter 21 år tystnad uppträdde iranska artisten Googoosh i Toronto 29 juli 2000. Foto: Kevin Frayer/TT

Vällingby-poet skriver låtar åt iranska popdivan Googoosh

Abbas Hazheer: Det är en ära för mig att hon ville ha min låt
5:20 min

På juldagen kommer Googoosh till Sverige. Hon är en av Irans mest framgångsrika popartister genom tiderna och P1 Kultur har träffat en av hennes låtskrivare i Vällingby; poeten och författaren Abbas Hazheer.

Podd. Googoosh! P1 Kultur om en Sverigeaktuell persisk popdiva

På juldagen är det dags för Irans absolut största popdiva Googoosh att uppträda i Sverige. En konsert som inte minst kommer locka stora delar av vår persisktalande befolkning att resa till Stockholm. Googoosh har varit här tidigare då hon spelade i Globen 2001.

– I Globen var det nästan 8000 iranier det var otroligt, så stor är hon. Jag växte upp med hennes låtar och hon är en popdiva med ett folk bakom sig. Inte bara Iran utan alla grannländer som talar persiska, säger författaren och poeten Abbas Hazheer när han tänker tillbaka på den minnesvärda konserten.

Googoosh är den mest framgångsrika iranska artisten någonsin, trots att regimen i Iran tvingade henne att vara tyst under tjugo år. Hon inledde sin artistkarriär redan som treåring, i dag är hon 66 år.

Det är en ära för mig att hon ville ha min låt

På hennes senaste skiva finns en låt som handlar om en liten svart fisk som lämnar bäcken för att simma mot det stora havet. Den är skriven av författaren och poeten Abbas Hazheer. Han kom till Sverige 1987, bor i Vällingby.

– Det är en ära för mig att hon ville ha min låt. När jag skrev den här låten hade jag hennes ansikte i mina tankar och hennes röst i mitt öra. 

Det handlar om en fisk som tar sig från en bäck till ett stort hav

Googoosh har många fans både äldre och yngre och Abbas Hazheer är glad att låtens budskap genom hennes sång når ut till så många. Låten är inspirerad av boken "Den lilla svarta fisken" av Samad Behrangi, en historia om att kämpa för sina drömmar berättar Abbas Hazheer. 

 – Det handlar om en fisk som tar sig från en bäck till ett stort hav och han kämpar ganska hårt för att nå målet, säger han.

Vad är budskapet?

– Att vi måste försöka ha drömmar och för att nå dem måste vi kämpa hårt, säger han. 

Vad tyckte Googoosh om den? 

– Hon älskar låten. Jag fick ett mejl av henne där hon var jätteglad och tackade. Och jag tackade också för att hon accepterade att sjunga den.

 

Relaterat

Mer om Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".