Casey Affleck i filmen Manchester by the Sea
Casey Affleck i filmen Manchester by the Sea

Casey Affleck om sin hyllade roll i "Manchester by the sea"

Casey Affleck: Det var som om mattan drogs bort under mig
9:09 min

En av årets mest upphaussade och kritikerrosade filmer är Kenneth Lonergans drama "Manchester by the sea", som får svensk biopremiär på fredag. P1 Kultur har träffat den Oscarstippade huvudrollsinnehavaren Casey Affleck.

Den 12 december stod det klart vilka filmer som har nominerats till årets Golden Globe-gala - den näst mest prestigefulla tillställningen i Hollywood, efter Oscarsgalan.

En av de mest nominerade filmerna blev "Manchester by the sea" av Kenneth Lonergan, med fem prischanser, bland annat för bästa manus, bästa regi och bästa långfilm i dramakategorin.

Men mest favorittippad är Casey Affleck i huvudrollen som Lee.

"Manchester by the sea" handlar om Lee som lever ett icke-liv i en förort till Boston. Han bor i ett sunkigt källarrum och ägnar dagarna åt att rensa toaletter och kvällarna åt att dricka sig full och mucka gräl på den lokala baren.

Men så får han ett samtal om att hans bror är döende och ger sig av till Manchester, den pittoreska hamnstaden i norra Massachusetts där han växte upp.

Nu måste han ta hand om sin 16-årige brorson Patrick, samtidigt som han plågas av minnet av den tragedi som fick honom att flytta från Manchester.

Frilansjournalisten Karin Svensson har träffat Casey Affleck, men även motspelerskan Michelle Williams och regissören Kenneth Lonergan.

Lyssna på reportaget i ljudlänken ovan

"Manchester by the sea" får svensk biopremiär på fredag, och Golden Globe-galan äger rum den 8 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".