Dima Hamade visar entrén till Beirut Art Center
1 av 3
Dima Hamade visar entrén till Beirut Art Center Foto: Lisa Bergström
Undervisning pågår i modernkonst på Beirut Art Center
2 av 3
Undervisning pågår i modernkonst på Beirut Art Center Foto: Lisa Bergström
Barnen på konstkursen i Beirut
3 av 3
Barnen på konstkursen i Beirut Foto: Lisa Bergström

Beiruts konstscen växer

"Konstcentret har en ambition att nå en bred publik"
2:29 min

I Beirut växer konstscenen. Och i ett industriområde utanför stan ligger Beirut Art Center, som håller kurser i modern konst för barn.

P1 Kultur. Ett längre reportage från Beirut Art Center under artikeln

Ambitionen för Beirut Art Center är att vara en så öppen plats som möjligt för folk att mötas och ta del av modern konst.

- Barnen som går kursen kommer hit, vi visar konst och så diskuterar vi. Den förra utställningen var det 600 barn som såg, säger Stephanie Ghazal som ansvarar för den pedagogiska verksamheten på konstcentret.

Men den här lördagsmorgonen är det en ganska liten grupp elever på plats. Sex barn mellan 8 och 12 år sitter på golvet och de kommunicerar genom att blanda engelska, arabiska och franska.

– Jag tror att det är enklare för barn att mötas, oavsett bakgrund, vi vuxna är så formaterade säger Stephanie Ghazal. Barn är mer avslappnade.

På väggen projicerar hon bilder av olika verk, dagens tema är stolar. Hon frågar barnen vad de ser, om de tror att de skulle kunna sitta på stolen och om en stol inte går att sitta på vad är den då? 

– Konstcentret har en ambition att nå en bred publik det berättar Dimah Hamade som är en av de ansvariga på centret.

– Vi har fokuserat på barn, men vi har även kurser för vuxna. Vi har haft workshops i att skriva kritik, något som vi tycker saknas i Libanon. Särskilt nu när konstscenen växer och blir allt mer konceptuell säger Dimah Hamade.

Hon berättar att konsten i stan just nu mår riktigt bra. På sistone ha två nya museer öppnats och dessutom en ny konsthall, Dar el Nimr. 

– Konstscenen växer i Beirut säger Dimah Hamade.

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".