Svenska Filminstitutets filmarkiv har blivit restriktivare med utlån av äldre analoga filmer.
1 av 2
Foto: Mark Standley
Kulturminister Alice Bah Kuhnke och ordförande för Sveriges biografägareförbund Peter Fornstam
2 av 2
Kulturminister Alice Bah Kuhnke och ordföranden för Sveriges biografägareförbund Peter Fornstam Foto: TT/Sveriges Radio

Flera stora filmaktörer tackar nej till att bli branschråd

Sveriges biografägareförbund: "Kulturministern har varit biograffientlig"
2:45 min

I och med förändringen av den svenska filmpolitiken har regeringen upprättat fyra branschråd inom Svenska filminstitutet.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) besvarar kritiken nedan

I och med förändringen av den svenska filmpolitiken har regeringen upprättat fyra branschråd inom Svenska filminstitutet. Råden är tänkt att fungera som en viktig del i utvecklingen av den svenska filmpolitiken. Men flera av dom aktörer som bjudits in till att delta i råden har valt att tacka nej.

– Jag tycker att kulturministern har varit biograffientlig i sitt agerande. Om hon vill vara det så får hon vara det men utan vår medverkan, säger Peter Fornstam som är ordförande i Sveriges biografägareförbund.

Utöver Sveriges biografägareförbund har också TV4-gruppen valt att avstå från att delta. De kommersiella tv-bolagen Modern Times Group, som bland annat äger TV3 och Discovery som äger Kanal 5 har ännu inte svarat på förfrågan.

Peter Fornstam tycker att kommunikationen kring den nya filmpolitiken varit som en enkelriktad gata.

– Inget av de förslag vi har kommit med under den här resan har de lyssnat på och de tycker att de kan det här bättre än vi. Då har vi någonstans tröttnat, säger han

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) besvarar kritiken:

– Alla har rätt till sina egna åsikter men man har inte rätt till sin egen fakta. Det är viktigt att komma ihåg att biografägarna och Peter Fornstam upprepande glömmer att berätta att den låga momsen var en del av det avtal som nu avslutats. Och att de från årsskiftet slipper betala en biografavgift på tio procent per giltig biljett, säger Alice Bah Kuhnke.

Men hur är giltiga blir branschråden om tunga aktörer inte är med?

– Det är såklart beklagligt att de stora biografägarna väljer att lämna samtalen och besluten om svensk films framtid, säger Alice Bah Kuhnke.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".