Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckans ord: "Upplevelse"

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 13.49
Karsten Thurfjell om ordet "Upplevelse"
(3:32 min)
Text

Pappafeminist, burkini och sannolikhet - det är några ord som under året som gått blivit utnämnda till "veckans ord" i P1 Kultur. Sist ut 2016 för att försöka belysa vår tid genom ett ord är Karsten Thurfjell med "upplevelse".

Fler "veckans ord" från P1 Kultur hittar ni under artikeln

När jag var barn och tonåring på 60-talet och lyssnade på radio eller såg på tv, så kunde en reporter utan att skämmas ställa frågan "hur upplever du din situation?"

Folk förväntades inte längre vara lika kuvade som förr, då man stod med mössan i hand och visste sin plats - i samhället - eller i köket. Näe, nu var det läge att se sig själv i sammanhanget, och upplevde man inte sin situation som tillfredsställande, ja då var det dags att ändra på den, kanske ta saken i egna händer, eller åtminstone ställa krav på samhället och dess representanter.

Man upplevde hit och man upplevde dit ett tag, innan ordet slets ut, blev omodernt och togs ur bruk för ett tag.

Tjugo år senare fick vi postmoderniteten, alltså den syn på konsten och kulturen som ett resultat av det masskommunikationssamhälle vi då levde i, mitt under 80-talet. Detta budskap innebar att samhället blivit så översållat av bilder, budskap, fiktioner och tecken att det började implodera, och den moderna konstens anspråk led samma öde. Det gick inte längre att lika tvärsäkert hävda det egna jaget, eftersom det ganska lätt kunde dekonstrueras som en produkt av detta informationsöverflöd. Tänk då på att vi ännu inte var det minsta uppkopplade. På kulturredaktionen hade vi en enda dator som stod och surrade i ett rum, och det enda man kunde uppleva ur den var flimret från digitalt behandlade ord.

Men idéerna om ett dekonstruerat jag och ett inte längre lika tvärsäkert subjekt i alla lägen sipprade in i kommande generationer, och snart hade vi rollspelskulturen här - där man sökte upplevelser genom inlevelse i ett annat jag, i ett annat sammanhang, lika tillfälligt som uppdiktat. Och om rollspelarna såg sig som subkulturella kunde man snart se samma sak på TV. Hur många gör om mig och complete make over-program har vi sett sen dess?

Och sedan nätet utvecklade alla sina ytor har vi i ännu högre grad fått möjlighet att bli någon ny, med flera exempel på hur man kan iscensätta sig själv med lämpliga attribut rakt ner i helvetet - en sista upplevelse, en gång för alla.

Ingen kan undgå att se hur flera av våra basnäringar tappar kraft i kapitaldansen. En del tynar bort och andra omlokaliserar produktionen till låglöneländer, och i stället blir kulturen en allt viktigare del av den alltmer utvecklade evenemangsindustrin, ja egentligen borde jag kalla den upplevelseindustrin, men frågan är om inte just det ordet varit här och vänt, redan.

Det var ändå fascinerande hur arga många kulturdebattörer blev när begreppet upplevelseindustri lanserades kring millennieskiftet. Vadå? Konsten som en hjälp att få hjulen att snurra och sätta kommunen på kartan?!

Visst kan man orera hur mycket som helst om borgarlivets diskreta charm, men det är ändå den framåtsträvande medelklassen som både driver på samhällsutvecklingen och som skapar stabilitet genom sin inriktning på konsumtion. Konsumtion av varor, ja, men också av upplevelser - och som idag, förstås, måste kunna leda till uppdateringar.

Låt oss ta matnörderiet som exempel, för jag tror inte det är så enkelt som en jakt på smakmässiga kickar och iscensättningar av sig själv. Det tycks också röra sig om längtan efter en djupare förståelse.

Kvalitet i det vardagliga har blivit en bristvara, och kontakten med det vi äter och dricker är trots allt en handfast kontakt med rötterna, med matkulturen som ett uttryck för något som mänskligheten kommit fram till på egen hand, som faktiskt berättar något om vilka vi är.

Så ät din julmat i lugn och ro - det är faktiskt en upplevelse av hur just du blev den du är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".