Hundraettåringen som smet från notan och försvann - 3 poäng
Foto: FLX
RECENSION – FILM

Hundraettåringen på nya äventyr

Björn Jansson har sett "Hundraettåringen..."
2:08 min

Farfyllt med skratt, men också ojämnt och lite sämre än föregångaren 100-åringen. Björn Jansson har sett "Hundraettåringen som smet från notan och försvann".

Titel: Hundraettåringen som smet från notan och försvann
Skådespelare:
Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Shima Niavarani, Jens Hultén, Ralph Carlsson
Regissör: Felix Herngren, Måns Herngren
Premiär: 25 december

Här finns som oftast när det gäller komedier en handling som är underordnad skratten

Hundraettåringen som smet från notan och försvann är inget mästerverk, långt ifrån. Här finns som oftast när det gäller komedier en handling som är underordnad skratten, en ursäkt närmast för att ta oss från en rolig situation till en annan. Man har inte heller någon succébok att utgå från när manus skrevs, som man hade i fallet med 100-åringen.

Vi börjar på Bali där vi finner Hundraettåringen Allan Karlsson, än en gång spelad av en väl maskerad Robert Gustafsson, med en rolig liten apa och en läskeblask som visar sig ha en viktig roll.

I tillbakablickar möter vi en porträttlik Brezjnev och antagonisten Nixon

Den röda drycken, folksodan, var sovjets svar på Coca Cola och beroendeframkallande god. Den hade kunnat ändra maktbalansen mellan öst och väst om inte agentkriget satt stopp för det. I tillbakablickar möter vi en porträttlik Brezjnev och antagonisten Nixon. Och Allan Karlsson figurerar som en Forrest Gump kring de två. En första del i filmen som visserligen är skickligt gjord, men lite långsökt.

Mina skratt hamnar i stället i Malmköping där den sävlige polisen som spelas av Ralph Carlsson möter högeffektiva CIA-agenter som vill samarbeta i jakten på folksoda-receptet, det ryktas nämligen ha hittats. Och Allan Karlsson är en av flera som är på jakt efter receptet, en jakt som på vägen tar honom till Berlin och ett amoröst möte.

Kul och värt en biopeng även om jag tycker att den här uppföljaren är lite sämre

För alla de som gillade 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann är det här säkert också kul och värt en biopeng, även om jag tycker att den här uppföljaren är lite sämre.

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".