Jörgen Löwenfeldt
1 av 3
Jörgen Löwenfeldt publicerar sina dikter och mikronoveller på Instagram. Foto: Tali da Silva.
Instagramkontot Bagatellerna
2 av 3
Instagramkontot Bagatellerna. Foto: Skärmklipp.
Jörgen Löwenfeldt
3 av 3
Jörgen Löwenfeldt. Foto: Pressbild.

Författaren Jörgen Löwenfeldt möter läsarna på sociala medier

Löwenfeldt: "Många skulle må bra av att bryta sin skrivande ensamhet"
2:39 min

För två år sen startade Jörgen Löwenfeldt instagramkontot Bagatellerna där han lägger upp poesi och kortare texter som han kallar för mikronoveller. Direktkontakten med läsarna revolutionerade hans skrivande och nu släpps debutromanen "Ensamma tillsammans".

Jörgen Löwenfeldt har några halvfärdiga romaner i byrålådan. Men det var när han startade instagramkontot Bagatellerna som han verkligen fick upp farten. Att vara i kontakt med sina läsare varje dag gjorde att det blev roligare och att mycket av prestationskraven försvann. Men det där med likes är ändå något han behövt hitta ett sätt att förhålla sig till.

Jag vet direkt om det är en bästsäljare eller inte

- Jag tror att många dikter aldrig hade blivit skrivna genom historien om man hade kunnat få feedback efter en sekund. Jag vet ju direkt om något är en "bestseller" eller inte. Och sättet jag försöker förhålla mig till det på är att inte bry mig.

Den stora skillnaden mellan Bagatellerna och att skriva en roman enligt Jörgen Löwenfeldt är att du på sociala medier hela tiden måste fånga människors intresse, men har de köpt din bok så har du redan deras uppmärksamhet. Fast sättet han skrivit "Ensamma tillsammans" på påminner om hur han skrev Bagatellerna.

Otroligt spännande att läsprocessen kan vara social

- Den är uppbyggd av hyfsat korta texter som vävs samman till en helhet. Jag skrev den också ganska snabbt, jag hade liksom lärt mig hur jag funkar.

Och även romanen har han velat dela med sina läsare, precis som han gjort med följarna på Instagram.

- Några av följarna har jag chattat med när de har läst boken, och tagit del av deras reaktioner. Det är otroligt spännande att även läsprocessen kan vara social, även med en roman.

 Man har någon intill sig när man skriver

Nu hoppas Jörgen Löwenfeldt att fler etablerade författare ska publicera sig på sociala medier.

- Jag tror att många skulle må bra av att bryta sin skrivande ensamhet och möta sina läsare på det här sättet. Det är trevligt och inte farligt. Man har någon intill sig när man sitter och skriver hela dagarna.

Jörgen Löwenfeldt tipsar om poeter på sociala medier

  • @bokpoesi "Anna Kristiansson är en föregångare när det gäller text på Instagram. Hon stryker över boksidor och framkallar poesi, labyrintläsning."

 

  • Thomas Tidholm "Egentligen har han väl alltid uttryckt sig i perfekt avvägda tweets men när Twitter väl uppfanns sticker Tidholms små vykort ut i åsiktsflödet."

 

  • @kronprinsensthlm "Erik Halldén är bok-instagrams främste stillebenartist. Han varvar vackra bokbilder med akrobatiska små dikter."

 

  • Jenny Wrangborg "En av Sveriges mest tonsäkra poeter vet att det är innehållet i poesin som ska förmedlas. Och det gör hon bland annat på Soundcloud, Facebook och Instagram."
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".