Asli Erdogan utanför fängelset i Istanbul strax efter frisläppandet. Foto: AP
1 av 2
Protester utanför domstolen i Turkiet inför rättegången mot författaren Asli Erdogan. "Författares frihet är inte garanterad" står det på skylten.
2 av 2
Protester utanför domstolen i Turkiet inför rättegången mot författaren Asli Erdogan. "Författares frihet är inte garanterad" står det på skylten. Foto: OZAN KOSE

Författaren Erdoğan har blivit villkorligt frigiven

Turkiska författaren Aslı Erdoğan släppt efter 132 dagar i fängelse, men riskerar fortfarande livstids fängelse.

Det var en chockad och utmattad Aslı Erdoğan som mötte anhöriga och pressen igår utanför fängelset i Istanbul och sa att hon inte riktigt kan tro det var sant att hon släppts.

--Dom kastar in dig i ett hål, det känns som att jag fortfarande är kvar där, säger hon. Rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Tillsammans med sju andra är hon bland annat anklagad för att tillhöra det terrorstämplade kurdiska partiet PKK. Även lingvisten och översättaren Necmiye Alpay släpptes under torsdagen. 

Aslı Erdoğan greps i somras tillsammans med flera andra medarbetare vid tidningen "Özgür Gündem", som av den turkiska regeringen ses som ett språkrör för PKK.

Trots frisläppandet under torsdagen så kommer Aslı Erdoğan hållas övervakad och riskerar fortfarande livstids fängelse.  

Flera internationella människorättsorganisationer har protesterat mot gripandet och menar att rättegången är politiskt motiverad. Av de åtta är sju nu villkorligt frigivna, med viss övervakning, i väntan på att rättegången återupptas efter nyår.

Yttrandefrihetsorganiationen PEN:s amerikanska gren skriver i ett uttalandet att de ser försiktigt optimistiskt på den villkorliga frigivningen av Erdoğan och Alpay. Men att Turkiska myndigheter också omedelbart bör lägga ner anklagelserna helt.

Aslı Erdoğan tilldelades Tucholskypriset från Svenska Pen i höstas.

Samtidigt fortsätter gripandet av journalister i Turkiet. Under torsdagen rapporterade statliga turkiska medier att Ahmet Sik, välkänd och prisbelönt journalist i Turkiet, har gripits av polis, anklagad för att ha spridit terrorpropaganda.

Sik har skrivit kritiskt både om den turkiska regeringen och om Gülen-rörelsen, som av president Erdogan pekats ut som ansvariga för kuppförsöket mot honom tidigare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".