Temporär försoning i "Efter stormen"
Temporär försoning i "Efter stormen". Foto: Pressbild
RECENSION - FILM

Lågmält om sumpade chanser i "Efter stormen"

"Den måste koka länge för att smakerna ska utvecklas"
2:09 min

Den japanske regissören Hirokazu Kore-eda är känd för sina filmer om familjer i kris och försoning. Hans nya heter "Efter stormen".

Filmens titel: Efter stormen
Originaltitel: Umi yori mo mada fukaku
Regissör: Kore-eda Hirokazu  (Still Walking, Systrarna, Efter livet)
Skådespelare: Abe Hiroshi, Maki Yoki, Yoshizawa Taiyo
Genre: Drama
Betyg: 4 av 5

Ryota är en frånskild man som bara träffar sin son en helg i månaden. Han jobbar som privatdetektiv efter en författarkarriär som kom av sig men spionerar mest på exfrun och hennes nya snubbe.

Hans gamla mamma bor i en pytteliten lägenhet sprängfylld med föremål som kanske går att panta.

Kore-eda skildrar familjen om och om igen, och flera av skådespelarna i ”Efter stormen” var också med i ”Still walking”, som kom häromåret. Alla ska liksom ofrivilligt samman igen, konfronteras och försöka minnas på en alldeles för liten yta.

I ”Efter stormen” blåser det också upp, och Ryota, sonen och exfrun måste sova över hos mamma. Det må tyckas hända lite i Kore-edas vanligtvis långa filmer, de är så där som livet är, det finns ingen dramaturgisk kurva, det finns bara dagar.

Man ser fram emot ett möte och sen så händer det just ingenting.

Jag har ganska så tråkigt medan jag tittar på ”Efter stormen” men sen så växer den, stannar kvar i minnet. Det kan vara som mamman säger om köttgrytan:"Den måste koka länge för att smakerna ska utvecklas."

Livet blir inte som man har tänkt sig, man sumpar ännu en chans men en mörk och stormig natt kan man gå till den rosa bläckfisken i lekparken med sin son och sitta inuti den med ficklampa och det kan bli ett fint minne.

Det är sådant som händer i Kore-edas filmer. Mamma kan titta på trädet på balkongen och säga: "Det blommar inte och får inga frukter men kan ändå vara bra till något."

”Efter stormen” är långsam och försonande som en kompis man är lite trött på men som ändå vinner i längden.

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".