Antalet besökare till Världskulturmuseet i Göteborg har ökat med sen fri entré-reformen återinfördes i februari 2016. Foto: Mina Benaissa
1 av 2
Antalet besökare till Världskulturmuseet i Göteborg har ökat med sen fri entré-reformen återinfördes i februari 2016. Foto: Mina Benaissa
Johanna Flemström kommunikatör vid Världskulturmuseerna. Foto: Mina Benaissa
2 av 2
Johanna Flemström kommunikatör vid Världskulturmuseerna. Foto: Mina Benaissa

Fler museibesök efter fri entré-reformen

"Fler unga och barn besöker oss"
2:36 min

Det har snart gått ett år sedan fri entré infördes på 18 statliga svenska museer den 1 februari 2016. Därefter har antalet besökare ökat på 17 av 18 av muséerna, visar en genomgång som Kulturnytt gjort.

På exempelvis de fyra Världskulturmuseerna har antalet besökare ökat med 45 procent under perioden februari- november 2016 jämfört med samma period 2015.

Johanna Flemström är deras kommunikatör:

- Vi ser framför allt ett ökat antal barn och unga som besöker oss. Vi får fler besök från skolor, dagis och flyktingboenden. Att det kommer fler människor hit tror jag beror på att vi inte tar någon entré, att tröskeln är sänkt, säger Flemström.

Den fria entré-reformen återinfördes i februari förra året och gäller 18 statliga museer, de flesta i Stockholm. Målet är att locka nya grupper besökare. Senast fri entré på statliga museer infördes var år 2005-2006 och ledde till 1,9 miljoner extrabesök per år.

Vilket genomslag den nuvarande reformen får kommer utvärderas under året och utvärderas till hösten av Myndigheten för Kulturanalys, men redan nu kan Johanna Flemström se mönster i besöksstatistiken som hon menar självklart påverkas av utbudet men samtidigt också av att det nu är gratis att komma in.

- Här på Världskulturmuseet i Göteborg ser vi en kraftig ökning av antalet förstagångsbesökare. Omkring 50-60 procent kommer för första gången, säger hon.

Kulturnytt har jämfört besöksstatistiken under reformens tio första månader februari-november 2016 och jämfört den med motsvarande period 2015, och i stort sett samtliga museer har alltså fått fler besökare efter den senaste fri entré-reformen.

Det kan naturligtvis bero på att en utställning eller en satsning har dragit stor publik. Vissa av museerna gör reservationer för just det, men det går att se stora ökningar i antalet besökare på de flesta museerna: på exempelvis Armémuseum har besökarna ökat med 50 procent, på Flygvapenmuseum i Linköping med 75 procent och på Historiska museet med 87 procent.

Närmare bestämt 17 av de 18 museerna fick fler besökare under perioden men ett museum fick färre. Det var Moderna muséet i Malmö, men räknar man med besökssiffrorna också för december kommer också MM i Malmö att ha haft fler besökare 2016 än 2015, säger muséets chef Iris Müller-Westermann.

Müller-Westermann tror att fri entré-reformen spelar en stor roll:

- Flera yngre kommer bara för att se en utställning och de kommer kanske flera gånger. Under de månader som jag har varit här har jag pratat med besökare som kanske aldrig har varit på muséet förut och de har liksom tagit del av programmet nu. Så jag tror nog att reformen har bidragit till det, men inte i lika hög grad som i Stockholm. Malmö är ju en mycket mindre stad och har färre turister så vi måste se det i proportion, säger Müller-Westermann och fortsätter:

- Den utställning som pågår nu sedan slutet på september, "Konstnären", är en väldigt bred satsning och där får vi in mycket större besöksströmmar än under tidigare delar av 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".