Mattias Alkberg. Foto: Pär Olofsson
Mattias Alkberg, ordförande för Musikens makt, har varit mycket kritisk mot kommunens förslag att festivalen ska upphandlas. Foto: Pär Olofsson

Musikens Makt räddas nästa år

"Jag blir såklart jätteglad"
1:38 min

Den nedläggningshotade festivalen Musikens Makt i Luleå ser ut att bli av åtminstone nästa sommar också.

Det var i höstas som kommunens tillväxtkontor föreslog att festivalen inte längre skulle finansieras av kommunen, utan istället upphandlas.

Men nu vill alltså kulturnämnden i Luleå annorlunda. Mattias Alkberg är ordförande för föreningen Musikens Makt och är lättad, trots att allt ännu inte är helt klart.

– Ja, jag blir såklart jätteglad. Det som har hänt är väl att det har bytt bord på kommunen. Nu har det hamnat hos kulturförvaltningen, innan var det tillväxtkontoret som haft hand om det, och de hade väl inte samma ingång i det. De såg det inte riktigt som ett kulturarrangemang.

Omtyckt festival

Gratisfestivalen som startades 2010 är känd för att satsa på en jämställd scen och har engagerat många.

Över 3000 personer hade på kort tid skrivit på det upprop som föreningens ordförande artisten Mattias Alkberg startade för att rädda Musikens Makt.

"Vi som har visionerna"

Alkberg har varit väldigt kritisk mot idén om att festivalen skulle upphandlas. Han tycker att det är viktigt att den behålls i föreningens egen regi.

– Ja, för att det är vi som kan det. Det är vi som har gjort det under alla år och vi som har kommit på det och det är vi som har visionerna. Jag kan inte tänka mig någon annan överhuvudtaget som skulle kunna hålla den här festivalen, säger Alkberg.

Kan du andas ut nu då?

– Jo, men bara helt snabbt. Sedan måste jag börja jobba med det också direkt, haha. Så det får bli en snabb utandning. Sedan är det nya tag som gäller.

Men hur det går med festivalen efter nästa år kvarstår att se till i höst. Då ska nämligen Luleå kommun komma med ett slutligt besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".