Trump mest omskriven – Clinton blev en blek mediefigur

2:31 min

Svenska nyhetstidningar var övervägande negativa i rapporteringen om republikanernas Donald Trump under förra årets presidentvalskampanj i USA. Demokraternas Hillary Clinton fick en betydligt mer neutral bevakning.

Det visar en ny undersökning från Mittuniversitetet, som Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, har gjort.

– Clinton var en mer tråkig, förutsägbar och blek figur när hon skildrades i medierna eftersom många också förväntade sig att hon skulle ta hem segern, säger Lars Nord.

Jämfört bevakningen

Han har tillsammans med två europeiska kollegor jämfört valbevakningen i fyra svenska nyhetstidningar, med motsvarande i Italien och England.

I Sverige handlar det om Svenska Dagbladet, DN, Aftonbladet och Sundvalls tidning. Och trots att länderna har helt olika medietraditioner finns flera gemensamma tendenser.

Trump var den som ansågs ha mest nyhetsvärde, och dominerade artiklarna inför valet.

– Dels säger han i sin politik oväntade saker, som att bygga mur mot Mexiko eller uppskattningen av Putin som president. Dels också hans sätt att uttrycka det, att twittra mitt i natten. Det gör honom väldigt ovanlig. Det finns en nyhetsberättelse om Trump som är lättare att gestalta än den om Hillary Clinton.

Mest balanserade

Svenska tidningar sticker ändå ut som de mest balanserade i jämförelsen, med störst andel artiklar som handlar om bägge kandidaterna.

– Det är ett ganska gott betyg. Om man till exempel skildrar en debatt har de svenska tidningarna i större utsträckning än de brittiska och italienska försökt att balansera olika åsikter, säger Lars Nord.

Ser man till hur kandidaterna skildrades framstod Clinton som en skandalomsusad politiker utan politik. Istället var det Trump som fick sina frågor omskrivna, om än i negativa ordalag.

Lite om kandidaternas politik

Läsarna fick helt enkelt inte veta så mycket som de borde ha fått, tycker Lars Nord.

– Man kan inte ställa krav på de europeiska medierna att de detaljerat ska redovisa kandidaternas förslag på samma sätt som om det hade varit ett nationellt val. Men jag tycker ändå att det har varit alldeles för lite om de här två kandidaternas politik.

Så här är undersökningen gjord

Undersökningen är en kvantitativ innehållsanalys av hur utvalda tidningar i Sverige, Italien och England har bevakat de bägge presidentkandidaterna under respektive kandidats konvent, debatt samt under de två sista kampanjveckorna.

Tidningarna

Sverige: Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sundsvalls Tidning
Italien: Corriere della Sera, la Repubblica, il Giornale, la Nazione
England: The Guardian, The Sun, The Times, Manchester Evening news

Urvalet ska vara jämförbart enligt undersökningen: två ledande morgontidningar – en liberal och en konservativ – den mest populära kvällstidningen (tabloiden) samt en regional tidning.

Totalt 933 artiklar har analyserats, varav 289 i svensk, 309 i italiensk och 335 i brittisk press.

Källa: The Exceptional election: press coverage of Clinton and Trump in Italy, Sweden and UK, av Lars Nord, Paolo Mancini och Matteo Gerli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.