Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Zygmunt Bauman är död

Publicerat måndag 9 januari 2017 kl 18.00
Zygmunt Bauman
Zygmunt Bauman Foto: MICHAL KAMARYT

Den polskbrittiske sociologen Zygmunt Bauman är en av vår tids mest lästa samhällskritiker. Han blev 91 år gammal.

RUNA. Lars Dencik om en unik intellektuell röst som tystnat

Zygmunt Baumans genomslagsverk för en stor publik var "Auschwitz och det moderna samhället". Där visar han bland annat hur förintelsen var en konsekvens av det moderna samhället och inte en tillfällighet. Övertron på rationalitet var det som möjliggjorde förintelsen menade han.

Zygmunt Bauman skrev en rad böcker om det moderna samhällets baksidor. Hur vår jakt efter den individuella lyckan haft ett högt pris och gjort att vi tappat kontakten med historien. Bauman skrev om ett flytande tillstånd där vi förlorat grundläggande värden som solidaritet och medmänsklighet som han menar är en av förutsättningarna i ett demokratiskt samhälle.

Han var också en av de tänkare som återinförde begreppet prekariat i samhällsdebatten för att beskriva vår tids samhällsproblem med växande sociala klyftor. En ny klass som lever vid sidan av samhället och som till följd av arbetslöshet och låglönejobb aldrig får ta del av tillväxtekonomins goda sidor.

Några av hans viktigaste böcker är också "Postmodern etik" (1996), "Det individualiserade samhället" (2002), "Flytande rädsla" (2007), "Flytande kärlek" (2003) och "Konsumtionsliv" (2008).

Zygmunt Bauman var verksam som professor vid universiteten i Warszawa, Tel Aviv och Leeds och var en efterfrågad föreläsare ända fram till sin död. Senast i maj förra året fyllde Zygmunt Bauman Berns salonger i Stockholm när han var inbjuden av föreningen Judisk Kultur i Sverige.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".