Operan i Köpenhamn.
Operan i Köpenhamn där Det kongelige teater framför operauppsättningar. Foto: Marianne Lövland

Sänkta löner på Köpenhamnsoperan undviker uppsägningar

musiker: "det fanns inget annat val"
1:16 min

Musikerna i Den danska nationalscenens orkester - Det kongelige kapel som bland annat spelar på operan - har gått med på lönesänkningar för att undvika uppsägningar.

Lönerna sänks med 10 procent och musikerna går också med på mer flexibla arbetstider. I gengälld blir ingen av de nuvarande 104 musikerna uppsagda och musikerna får viss arbetstidsminskning.

Det kongelige teaters chef Morten Hesseldahl säger att det varit några intensiva dagar med förhandlingar, där resultatet lyckligtvis uppfyller sparkraven, samtidigt med att den höga konstnärliga nivån kan bevaras. Vi behåller ett starkt kapell och får samtidigt en ny flexibilitet i vår planläggning som ger den bästa grunden för att lägga den repertoar som vi vill visa.

Den svenske musikern Jonas Wiik, som spelar trumpet i kapellet, är glad att det inte blev uppsägningar, men besviken över lönesänkningen.

- Det är oerhört tråkigt och överraskande men det fanns tyvärr inget annat val i denna situation. Det var att säga upp folk eller göra den här överenskommelsen.

Som kulturnytt tidigare rapporterat ska Det kongelige teater spara 50 miljoner på fyra år, däribland var planen att minska orkestern.

Den danska nationalscenen består av opera, balett, dramatisk teater och Det kongelige kapel som både spelar konserter och vid operans uppsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".