Flotten byggs upp på Centre Pompidou
1 av 3
Flotten byggs upp på Centre Pompidou. Foto: Hervé Veronese/Centre Pompidou
Konstnären och dramatikern Marcus Lindeen
2 av 3
Konstnären och dramatikern Marcus Lindeen. Foto: Hervé Veronese/Centre Pompidou
Originalflotten Acali 1973
3 av 3
"Sexflotten" Acali när det begav sig 1973. Foto: Marcus Lindeen

Experimentet med "sexflotten"

4:55 min

På filmfestivalen Hors Pistes i Paris kommer regissören och dramatikern Marcus Lindeen visa scenografin till sin film om ett socialt experiment på 70-talet där 11 personer reste över Atlanten på en flotte. Dåtidens medier kallade den "sexflotten".

– Det är klart att jag blev intresserad, "sexflotte", vad var det? Jag började läsa och fick se att det fanns en svensk kapten som hade varit med och jag började göra research för att se vad som finns skrivet om det här. Och det var ganska skandalomsusat, säger Marcus Lindeen.

Med på flotten fanns 11 personer från olika delar av världen, den enda med skepparexamen var svenska Maria som blev kapten på flotten som i tre månader bokstavligen drev fram över Atlanten med bara ett roder.

Det är klart att jag blev intresserad, "sexflotte", vad var det?

Marcus Lindeen har samlat deltagarna nu 43 år efteråt för att göra en film om hur de ser på experimentet idag. De möttes i en filmstudio i Trollhättan ombord på den här flotten i plywood som nu ställs ut.

– Däruppe hade de sina dagliga gruppsessioner, möten i ring där de fick konfrontera varandra med hur de tyckte att det var. Hela tiden fick de fylla i formulär, olika frågeformulär med mycket frågor kring det relationella, men också kring till exempel onani. Han var rätt intresserad av den sexuella aspekten, som ju i stort sett uteblev.

Mitt ute på Atlanten upptäckte forskaren att hans experiment inte gav önskat resultat så han började provocera och intrigera bland deltagarna.

Marcus Lindeen har tidigare visat sin film "Accidentes Gloriosos" på George Pompidou och blev tillfrågad om att komma tillbaka.

Publiken på utställningen ska kunna gå in i flotten, uppleva trängseln och se och lyssna på klipp från den nya filmen som blir klar först nästa år.

Marcus Lindeen, som bland annat varit journalist på Sveriges Radio är utbildad teaterregissör och dramatiker. Han jobbar gärna med mänskliga relationer och med misslyckadet .

– Det finns nåt vackert med människans ambition som inte riktigt når fram. Om man tittar på det så kan man få med sig fler perspektiv med fler trådar, fler nivåer. Jag tycker att det är mer intressant att titta på ur ett konstnärligt perspektiv, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista