Facebooksida och händer på ett tangentbord
Svenska staten begär ut överlägset mest data från Facebook i jämförelse med övriga nordiska länder. Foto: TT

Sverige störst i Norden på att begära information av Facebook

Åklagaren: "Jag skulle gärna se att man frågar efter mer"
2:25 min

Sverige begär ut överlägset mest information om användare på Facebook jämfört med övriga nordiska länder.

I rapporten "Global Government Requests Report" redovisar sociala mediejätten Facebook hur många förfrågningar de får från stater om att lämna ut data om användare. Och sedan starten 2013 har svenska statens förfrågningar till Facebook ökat stadigt.

I den senaste rapporten för första halvåret 2016 framgår att Sverige begär ut överlägset mest data jämfört med övriga nordiska länder, 441 Facebookanvändare väckte statens intresse och i nästan nio fall av tio fick man ut vad man ville ha.

De övriga nordiska ländernas förfrågningar varierar mellan två och 50 stycken. Anledningen är att polis och åklagare tagit fram effektiva sätt att få ut information från sociala medie-plattformen, säger Kammaråklagare Helene Gestrin.

– Skälet till att vi har så mycket högre siffror i jämförelse med övriga nordiska länder, det är att vi har ett så upparbetat arbetssätt. Sverige var ett av de första länderna i världen som upparbetade det som kallas för en "single point of contact" med Facebook, alltså att man initierade att det finns en polisenhet som har hand om alla förfrågningar till Facebook.

Men trots att Sverige begär ut överlägset mest data om användare i Norden ser kammaråklagare Helene Gestrin gärna att Sverige begär ut ännu mer information.

Vi underskattar möjligheten att få ut information från Facebook

– Jag tycker att vi ska använda oss av de verktyg vi har. Väldigt många brott begås via sociala medie-kontakter, Facebook är en av dem. Att då efterfråga den här informationen är ett utmärkt sätt att komma vidare i en brottsutredning och ofta ett nödvändigt sätt. Så jag skulle gärna se att man frågar efter mer, jag tror att det fortfarande är så att vi underskattar möjligheten att få ut information från Facebook.

Den data som polis och åklagare får ut är användares IP-adresser, personuppgifter och i vissa fall innehåll som brottsmisstänkta personer lagt ut på Facebook. Sociala medier har blivit en självklar del i brottsutredningar och det innebär att användare får vänja sig vid att ha statens ögon i nacken även på Facebook.

Anders Ahlqvist, kriminalkommisarie vid polisens IT-brottscenter, anser dock att integriteten får ställas åt sidan när polis och åklagare ska bekämpa brott.

– I väldigt många fall så kan man avfärda misstankar mot den person som angetts som misstänkt gärningsman från början, så det här används både för att binda gärningsmän vid brott men också från att fria misstänkta gärningsmän från brott. Dessutom är det ju så att den stora integritetsförlusten vid den här typen av brott är målsägare som blir utsatta och då är det nog så att det är viktigt att målsägare får upprättelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".