"Det är allvarliga anklagelser"

2:40 min

Journalisten Stig Fredrikson vänder sig emot påståenden om att Aftonbladet Kultur skulle gå den ryske presidenten Vladimir Putins ärenden, men efterlyser mer kunskap om rysk närvaro i den svenska opinionen.

Förra veckan fick en artikel av två svenska forskare om Rysslands försök att påverka svensk opinion stor spridning både i Sverige och internationellt. Bland annat anklagades Aftonbladets kultursidor för att sprida Putins världsbild. Nu får forskarna bakom artikeln kritik, bland annat för att inte redovisa sina källor. Idag i Svenska Dagbladet underkänner journalisten Stig Fredrikson, utrikeskommentator med kunskap om Ryssland, anklagelserna mot Aftonbladet Kultur.

– Det är en allvarlig anklagelse mot Aftonbladets kultursida. Och skickar man ut en sådan anklagelse måste man ha på fötter. Jag blev alltså inte övertygad utan tvärtom och då tyckte jag att det var viktigt att säga ifrån, säger han.

Turerna har varit många kring forskningsartikeln som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of strategic studies den 5 januari, och som handlar om hur Ryssland försöker påverka den svenska opinionen. Författarna är Martin Kragh vid centrum för Rysslandsstudier på Uppsala universitet, och Sebastian Åsberg, bägge med anknytning till Utrikespolitiska institutet. Och i artikeln pekas bland annat Aftonbladets kultursida ut för att ha spridit desinformation och gett företräde åt Putins världsbild när det kommer till konflikten i Ukraina.

Kritik mot artikeln har inte bara kommit från Aftonbladet, där såväl kulturchefen Åsa Linderborg som skribenten Martin Aagård slår ifrån sig anklagelserna, utan också från vetenskapligt håll. Bland annat kräver forskarna bakom podden Mediespanarna, Erik Lindenius och Jesper Enbom, medie- och kommunikationsvetare vid Umeå universitet, att forskarna tar tillbaka artikeln, eftersom den bland annat saknar tillräcklig källhänvisning. Men forskaren Martin Kragh svarar i Journalisten att det tvärtom finns belägg för allt i artikeln.

Journalisten Stig Fredrikson vänder sig emot att Aftonbladet Kultur skulle gå Putins ärenden bara för att tidningen har skrivit ovanligt mycket om fascismen i Ukraina.

– Moskva och Putin har också åsikten att det var en fascistkupp i Kiev. Men bara för att man hamnar på samma ståndpunkt, betyder det inte att de här vänsterskribenterna i Aftonbladet är Putins språkrör och det är det jag vänder mig emot, säger han.

Samtidigt betonar Stig Fredrikson att det behövs mycket mer kunskap om officiell rysk närvaro i den svenska opinionen, och han tycker att den efterföljande debatten som allt mer börjat handla om vetenskapsmetodik skymmer en viktigare diskussion.

– Den stora viktiga frågan och diskussionen är att om man anklagar någon för att vara en påverkansagent eller megafon för Ryssland, och det är en jätteviktig diskussion att föra, då måste man ha argument och på fötter. Den diskussionen är mycket viktigare än metoder och fotnoter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista