Bengt Höglund Foto: Privat
Bengt Höglund Foto: Privat

Litteraturkritikern Bengt Höglund är död

2:00 min

Författaren, kritikern och musikern Bengt Höglund har avlidit 79 år gammal. Han var under många år Kulturnytts lyrikkritiker. Gunnar Bolin minns Bengt Höglund.

Jag får erkänna, emellanåt härmade vi i all kärleksfullhet Bengts milda nordskånska: "Oj då, blev det sex minuter? När jag tajmade hemma var det bara 3."

Han hade svårt att hålla de allt snävare tidsramarna för recensioner i Kulturnytt. Men han var en mycket omtyckt och respekterad medarbetare. Alltid lika vänlig, prestigelös och precis i sina inläsningar.

Hans bildning var till synes oöverskådlig, det kunde gälla gitarrens kulturhistoria, jazz eller kabarén, men allra främst litteratur och då poesi svensk och utländsk.

Och i skarven av åttio - och nittiotalet var han en av de som slogs hårdast för de unga kvinnliga lyriker som då blev alltmer tongivande. Men varför höra på mig, jag ger ordet till Bengt Höglund och en bit ur hans recension av Ann Jäderlunds Mörker mörka mörkt kristaller (klicka på ljudlänken!)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista