Döv dj i fejkdokumentär

It’s all gone Pete Tong heter en ny film av den kanadensiske regissören Michael Dowse och med brittiske komikern Paul Kaye i huvudrollen. Det är en fejkad dokumentärfilm om den hetaste dj:n på Ibiza som allt går fel för när han en dag börjar förlora hörseln. Det är en film om Ibizas galna klubbliv, om fester, droger och musik på semesterortens gigantiska klubbklomplex.

Eric Schüldt har sett filmen

Tänk dig ett rum stort som en flyghangar. Det är flera timmar efter midnatt och gröna laserstrålar skär genom luften. Basen från meterhöga högtalare är som en tryckande jättenäve över bröstkorgen. Överallt dansar folk så svetten rinner längst med väggarna.

Det är en fest som får Hultsfredsfestivalen att likna ett stilla bridgeparti. Och i centrum för allas uppmärksamhet står dj:n Frankie Wild. Han är nattens superstar varje sommar på semesterön Ibiza. Dricker whiskey som en tour de francecyklist dricker vatten och har kokainhögar stora som snölyktor hemma på vardagsrumsbordet.

Men allt tar slut när han börjar bli döv. Men Frankie Wilde tänker inte sluta dj:a bara för att hörseln är borta. Varför det - tänker han - när det går att lära sig läsa på läppar och mixa musik genom att känna basen genom gigantiska flipfloptofflor ombyggda till bashögtalare.

It’s all gone Pete Tong är som en sinnesrubbad informationsfilm från Hörselskadades riksförbund och Föräldraföreningen mot narkotika - det mixat med den allra syndigaste nattdokumentär på TV4 om engelska semesterorter vid medelhavet med fylla, naket och allmänt grottfolksuppträdande.

Men ändå är det som musikfilm som filmen fungerar bäst. För det är en film som verkligen visar hur stor dj-kulturen och housemusiken verkligen är. I England tjänar en dj mer pengar per kväll än i princip vilket rock eller popband som helst. Och även om den skitiga baksidan heter missbruk och hörselskada så är det här ändå en film som får mig att boka sista minutenresa till Ibiza. Knappast för att komplentera över musikens innersta mening eller hänföras över en virutiosa dj-skills. Det är inte det som den här musiken handlar om. Jag vill bara in i lasern, till svetten och vansinnet.

Eric Schüldt

eric.schuldt@sr.se