Serinyas glitch-art-bild. Med hjälp av mobilkamerans panoramafunktion tar han bilder i Stockholms tunnelbana.
Serinyas glitch-art-bild. Med hjälp av mobilkamerans panoramafunktion tar han bilder i Stockholms tunnelbana. Foto: Serinya

Konst av teknikens fel och buggar

2:24 min

Glitch art är konströrelsen som skapar konst genom att ta vara på teknikens imperfektion. Buggar och brister i tekniska system blir skönhet.

– Jag tror att glitch är ett fenomen som ger dig möjlighet att inse att saker och ting inte blir som du hade trott. Något oväntat händer och om du använder dig av det oväntade, kan det vara ett riktigt kreativt tillfälle.

Serinya, eller David Puig som han egentligen heter, åker fram och tillbaka mellan St:Eriksplan och Slussen i Stockholms tunnelbana. Han håller mobiltelefonens kamera mot tunnelbanans fönsterruta och med hjälp av kamerans panoramafunktion tar han långa, svepande bilder av staden utanför.

Med hjälp av kamerans panoramafunktion tar han långa, svepande bilder av staden utanför

Men mobilkameran klarar inte av den hastighet som tunnelbanan rör sig, i stället för en sammanhängande panoramabild skapas en hackig bild med osammanhängande mindre delar som klippts ihop. Serinya har ingen kontroll över hur bilderna blir, slumpen härskar och han kan förvånas över resultatet, säger han.

Glitch art-rörelsen förknippas med 90-talets digitaliseringsvåg och DIY-kulturen på internet. Under 2010-talet har dock konstmarknaden fått upp ögonen för glitch-art och flera grafiska verk har sålts för betydande summor.

I stället för perfekta semesterbilder visades linjer i starka färger som låg över motiven

Vi tar oss till Serinyas studio på St:Eriksplan och över en kopp te visar han sina tidigare arbeten. Nyligen medverkade han i en utställning på Kulturhuset i Stockholm, då med bilder från Berlin som skadats när bilderna överfördes från kameran till datorn. I stället för perfekta semesterbilder visades linjer i starka färger som låg över motiven.

Fel och buggar är något teknikindustrin ständigt strävar efter att undanröja. Men Serinya är inte orolig.

– Jag vet att det kommer komma en uppdatering som snart kommer förhindra mig från att fortsätta använda mobilkameran som jag gör. Men det är okej, jag motiveras av det. När teknikindustrin stänger en dörr, öppnar konstnärerna två fönster. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista