Vanligare att serietecknare inte ger ut på förlag

7:57 min

Det blir allt vanligare att svenska serietecknare ger ut sina serier själva utan förlag i ryggen

Med den uppsjö av olika print on demand-tjänster som finns på marknaden idag så kan vem som helst ge ut sina egna verk och själv sköta marknadsföringen på sociala medier.

25 åriga Magic Frigren har sedan slutet av 2015 publicerat webbserien Magikonsult på internet, men nu i februari kommer hon ge ut den i bokformat, och hon står själv för finansieringen av upptryckningen.

– Jag kände hela tiden att jag ville ge ut den själv, för då har jag full kreativ frihet. Det känns mer självständigt helt enkelt.

Magikonsult har idag runt 4000 följare och Magic lägger ut ett nytt kapitel i veckan. Efter att flera läsare efterfrågat en volym i fysiskt format så bestämde hon sig för att ge ut serien.

– Jag är glad att folk har visat intresse för min serie, det händer rätt ofta att läsare skickar in sina egna bilder som de ritat av mina karaktärer, sånt gör mig jätteglad.

Idag kan serietecknare finansiera egen utgivning eller en webserie på många olika sätt genom att t.ex. ha en kickstarter kampanj eller använda sig av Patreon, där fans kan betala en viss summa i månaden för att stötta sina favoriter.

– Om man jämför med hur det såg ut för 20 år sedan, när man aningen kunde göra dubbelvikta papper i svartvitt som man sålde för några kronor eller gå till de stora farliga förlagen så ser ju situationen helt annorlunda ut idag, säger Fredrik Strömberg, lärare på Serieskolan i Malmö.

Enligt honom så har det även blivit vanligare att serietecknare går ihop tillsammans och startar egna förlag.

–  Man skapar en redaktion, finansierar tryckningen tillsammans och alla får ut exemplar och sen får man själv ta hand om försäljningen.

Förutom att Magic Frigrens serie snart kommer ges ut i bokformat så kommer den också att publiceras i en amerikansk tidning, då under namnet Magic Consult.

– Det är ju sånt man bara kan drömma om, jag hade aldrig trott att det skulle kunna hända.