Spel ska få unga in på arbetsmarknaden.
1 av 3
Spel ska få unga in på arbetsmarknaden. Foto: Ron Francis /AP
Benjamin Hyvönen, Jon Borg, David Åberg och Filip Zingmark står vid kassan i en spelbutik i Umeå.
2 av 3
Benjamin Hyvönen, Jon Borg, David Åberg och Filip Zingmark i Umeå är intresserade av spel och upplever att de har lärt sig mycket från spelandet. Bland annat säger Jon och Filip att de förbättrat sina engelskakunskaper på så sätt. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Katrin Dannberg, adjunkt i medier, estetik och berättande, och Per Backlund, biträdande professor i datavetenskap, är forskarna bakom förstudien.
3 av 3
Katrin Dannberg, adjunkt i medier, estetik och berättande, och Per Backlund, biträdande professor i datavetenskap, är aktiva vid Högskolan i Skövde och står bakom förstudien som startade i början av februari. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio

Unga ska spela sig in på arbetsmarknaden

"Allt från att organisera stora grupper av spelare till att bli duktig på språk"
2:40 min

Forskare vill att unga hemmasittare som älskar att spela ska satsa mer på studier och jobb. Det här genom att ta till vara på deras spelintresse.

Vid Högskolan i Skövde har forskare nu startat en förstudie om hur man ska göra för att spelintresserade ungdomar i högre grad ska vilja studera och lättare ska få jobb.

Förhoppningen är att det ska leda till ett treårigt projekt med start nästa år i Västra Götalandsregionen. 

I en spelbutik i Umeå träffar Kulturnytt Jon Borg, som berättar att han blivit bättre på engelska genom att läsa regelböckerna till olika figurspel. Det är spel som spelas med tennfigurer eller platsfigurer, ofta på ett bord där man har placerat ut hinder.

– När jag var yngre så började jag läsa regelböckerna väldigt mycket, och alla de böckerna var på engelska. Antagligen som ett resultat av det blev jag väldigt bra på engelska och kunde väldigt många nya och speciella ord som man ofta inte använder i vardagen. Det har jag nytta av nu, säger han.

Just att ta till vara på kunskaperna som man får genom olika typer av spel - från rollspel till dataspel - är en av forskarnas poänger i den nya förstudien.

Bakom studien står Per Backlund, biträdande professor i datavetenskap, och Katrin Dannberg, som är adjunkt i medier, estetik och berättande, båda aktiva vid Högskolan i Skövde. De vill ta reda på hur ungdomarna kan använda tekniken i andra sammanhang än spel, så kallad gamification.

– Vi vet att det finns många insatser som görs för att få dem att avsluta sina studier och komma in på arbetsmarknaden, men vi vet också att det är ganska få av de här insatserna som tar till vara på ungdomarnas spelintresse, och det vill vi göra.

Målgruppen är de unga som har svårt att få jobb eller göra klart sina studier.

– Det finns ju en hel del ungdomar som inte går klart sin gymnasieutbildning och som har lite svårt att komma in på arbetsmarknaden. Till vardags brukar man kalla de här för hemmasittare. Vi har en fördom att många av dem är intresserade av spel, säger Dannberg.

Hon tror att det finns mycket fördomar om att spel bara handlar om underhållning och tycker att spelandet i själva verket bidrar till att utveckla många olika kompetenser.

– Åh, jag ser en stor potential. De får med sig en bredd av kunskaper. Det kan handla om allt från att organisera stora grupper av spelare, till att bli duktig på språk, till problemlösning.

Tillbaka i spelbutiken träffar vi Filip Zingmark, som spelar både dataspel och figurspel. Han tycker att projektet verkar bra.

– Det kanske hade blivit mer gjort eftersom man hade känt sig mer engagerad i det man höll på med. Jag tror absolut att det skulle kunna vara en positiv utveckling. Men ska man sitta och spela åtta timmar i veckan på skoltid, då kanske det inte blir så mycket skoltid kvar, säger Zingmark och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".