Stor oro inom amerikanska kulturvärlden

8:17 min

Artister som riskerar att drabbas av Trumps inreseförbud vågar inte träda fram och stora institutioner tiger av rädsla för att reta upp republikanerna.

Teaterregissören Hamiid Rahmanian har precis fått sms av en av medlemmarna i ensemblen, en iransk dansare. Dansaren har arbets - och uppehållstillstånd i USA, men är rädd att hon inte ska komma in i landet igen, om hon följer med truppen till Polen på turné i slutet av månaden.

 - Hon gråter hela tiden, säger Hamiid Rahmanian. Att hon inte ens vågar tala med pressen och rädd för förföljelser - det är ju som i Iran, säger Hamiid.

Hamids skuggteatergrupp, Feathers of Fire, är en liten aktör på den amerikanska kulturscenen, men president Trumps inreseförbud har spritt oro på alla nivåer inom kulturlivet.

Även i politikens centrum, i Washington,  finns oron. Heather Noonan, är lobbyist för orkesterförbundet League of American Orchestras. Hon har blivit nedringd av oroliga orkestrar och teatergrupper.

-De måste kunna planera och vill veta om dom kan bjuda in utländska grupper, förklarar Heather Noonan.

Hon försöker prata med enskilda kongressledamöter om följderna av Trumps politik och hur den kan skada det internationella kulturutbytet.

Men varför så få stora kulturinstitutioner protesterar, som t.ex. Kennedycentrat i Washington, vill  lobbyisten Heather Noonan inte kommentera.

Advokat Jonathan Ginsburg hjälper utländska artister med visumfrågor. Han menar att Noonas ickesvar hänger ihop med hur kulturen finansieras i USA, eftersom pengarna framför allt kommer från rika privatpersoner.

 - Det finns antagligen fler förmögna republikaner än demokrater, säger Jonathan Ginsburg. Många institutioner är rädda för att reta upp sina välgörare och lobbyister vill inte heller stöta sig med republikanerna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista