Efter protester – nu stängs SD-mötet på kuturhuset Väven

3:00 min

I dag besöker Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson det kommunala kulturhuset Väven i Umeå, något som väckt kritik. Under torsdagen meddelade partiet även att mötet kommer att vara stängt för allmänheten.

SD-möte på kulturhuset i Umeå avbröts av brandlarm

Det här har mötts av protester, i synnerhet bland kulturfolk i Umeå, och ett par timmar före Åkessons möte kommer det att hållas en manifestation i närheten av Väven.

– Vi vänder oss inte på något sätt mot Sverigedemokraternas rätt att tala. Men de skulle ju kunna göra det på ett mer politiskt lämpligt ställe, genom att hyra in sig i kommunfullmäktige istället, säger Jimmy Thorsell som är engagerad i Umeås Kultur mot rasism.

Det Jimmy Thorsell och Kultur mot rasism vänder sig emot är Sverigedemokraternas kulturpolitik som Jimmy Thorsell tror kan bidra till nedskärningar för kulturarbetare, neddragning av aktiviteter för nyanlända och att Sverigedemokraterna bland annat vill stänga ner Kvinnohistoriskt museum som finns inne på kulturhuset Väven. Därför tycker gruppen att Sverigedemokraterna inte hör hemma på kulturscenen i Sverige, trots att de är folkvalda.

Det som gör att vi har en så levande kultur är att vi har influenser från hela världen, och då blir det problematiskt när Sverigedemokraterna får så stort utrymme på en kulturscen

Det är inte bara Kultur mot rasism som är kritiska till Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas besök. När de anställda på Väven fick veta att Sverigedemokraterna hade bokat ett möte där var det flera som blev upprörda och kände sig oroliga inför mötet.

Med tanke på personalens oro erbjöd kommunen Sverigedemokraterna en annan lokal utanför Väven, men det tackade partiet nej till.

Lars Sahlin som är biträdande kulturchef på Umeå kommun anser att Umeå kommun som myndighet måste agera utifrån det som grundlagen säger.

– Med hänvisning till det gör vi bedömningen att vi låter det här arrangemanget äga rum i Väven enligt den bokning som föreligger, sade han i en intervju med P4 Västerbotten tidigare i år.

Vad anser Sverigedemokraterna om anklagelserna mot deras kulturpolitik och uppståndelsen kring mötet på väven?

Petter Nilsson som är distriktsordförande i Sverigedemokraterna i Västerbotten säger att han kan förstå att det finns åsikter kring deras besök på Väven.

– Eftersom vi tillsammans med bland annat KD och Moderaterna vill lägga ner Kvinnohistoriskt museum kan man ju tycka att det är lite jobbigt att vi kommer till Väven när vi vill lägga ner en del av deras verksamhet.

Det här ett demokratiskt samhälle

Men han tycker inte att det är upp till enskilda aktivister att försöka påverka beslutsförfattare.

– Det här ett demokratiskt samhälle, vilket innebär att de som är invalda också fattar besluten.

Mötet skulle vara öppet för allmänheten. Men under torsdagen meddelade partiet att mötet skulle vara stängt för alla utom partimedlemmar och ackrediterade journalister.

– Det är bland annat en säkerhetsfråga, sade Petter Nilsson till P4 Västerbotten.

Lite märkligt att man nu stänger för allmänheten

Jimmy Thorsell är förvånad över Sverigedemokraternas beslut eftersom partiet hela tiden tryckt på att de behöver en stor lokal så att alla kan få plats.

– När kommunen erbjöd en mindre lokal så tackade man nej just för att den var för liten så det känns ju lite märkligt att man nu stänger för allmänheten. 

Han vill däremot inte kommentera om det var ett rätt eller fel beslut.

– Det hade varit jättekonstigt om jag som extern part hade haft åsikter om vilka som ska få gå på deras möten, det lägger jag mig inte i. Det är helt upp till dem att bestämma. 

Manifestationen ägde rum klockan 17.00 i Rådhusparken, precis intill Väven i Umeå.