Vivica Bandler hyllades på Stadsteatern

5:19 min

Vivica Bandler var chef för Stockholms stadsteater mellan 1969 och 1980 och skulle i år ha fyllt hundra år. Det uppmärksammades i helgen på just Stadsteatern.

På Stadsteatern uppmärksammades Vivica Bandler med både biter ur en pjäs som Stig Hansén skrivit om henne, och ett samtal mellan nuvarande teaterchefen Anna Takanen, förre chefen och numera vd:n Benny Fredriksson, förre chefen Lars Edström, skådespelaren Birgitta Ulfsson, samt regissören Suzanne Osten och skådespelaren Rikard Wolff.

– Det var ett samtal som förstärkte känslan av hur speciell hon var, säger kulturredaktionens teaterkritiker Anneli Dufva som var på plats. Hon fortsätter:

– Vivica Bandler hade ett sorts "gungorna-och-karusellerna-sätt" att tänka som hon tog med sig från Helsingfors till Stockholms stadsteater, dit hon kom 1969 – mitt i den politiska tid, den vänstervåg som då svepte över Europa.

– Där lyckades hon få till ett antal riktiga publiksuccéer på stora scenen, som för övrigt tydligen benämndes "spektaklet" på den tiden. Det var musikalen "Spelman på taket", det var "Jösses flickor", det var "Den goda människan i Sezuan" – och samtidigt kunde hon ge plats för smalare dramatik på de mindre scenerna.

Hör hela samtalet om Vivica Bandler i ljudklippet ovan

Vivica Bandler avled i Finland 2004, 87 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista