Skärm med datorspel, dator,
1 av 2
Svensk E-sports Code of Conduct är tänkt att vara ett verktyg för att få spelvärlden mer öppen och välkomnande Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Från Malmö E-sportcenter
2 av 2
På Malmö E-sportcenter arbetar man mycket för att främja ett bra klimat bland unga spelare. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio

E-sportcenter jobbar för bättre klimat bland datorspelare

2:16 min

Kulturnytt har rapporterat om det hårda klimatet för datorspelare på internet. I Malmö jobbar man för ett mer välkomnande klimat bland unga spelare.

– Det är så roligt att se att arbetet med att det inte bara ska vara E-sport utan schysst E-sport påverkar de ungdomar som kommer hit, säger Chris Jonasson, E-sportsutvecklare i Malmö.

Malmö E-sportcenter ligger centralt inne i en galleria i Malmö. Lokalen är full med datorer, TV-spel och ungdomar som spelar sina favorit spel. På väggarna sitter regler uppe för hur man ska vara en bra E-sportare.

– Vi uppmuntrar alla som kommer hit att följa de reglerna, säger Chris Jonasson.

Malmö E-sport har bland annat varit med och tagit fram en slags värdegrund för hur man ska bete sig när man spelar datorspel på internet. Den heter Svensk E-sport Code of Conduct och har fått stort genomslag, även internationellt. I boken så uppmanas spelare att ge tips istället för att håna, att analysera istället för att klaga och att visa empati.

– Vi ser redan resultat, det kommer folk hit nu som förväntar sig en trygg miljö. Jag tror vi behöver ha fler mötesplatser som den här.

Chris berättar att hela tanken med E-sportscentret var att erbjuda en fysisk miljö för spelare.

– Internet har varit som ett svart hål och om man då sätter massa barn och låter dem växa upp själva i en helt okontrollerad miljö så finns det en risk att det blir problematiskt.

Malmö E-sportcenter vill vara en positiv röst inom E-sporten, en som motverkar näthat och mobbning.

– Vi vill inte ha den giftiga kulturen här, vi vill att precis som i all annan sport så ska det spela roll hur du presterar, inte hur du ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista