Nu blockeras piratsajter hos Bredbandsbolaget

1:32 min

Från och med i dag och tre år framåt måste Bredbandsbolaget stoppa domänerna The piratebay och Swefilmer för sina användare, efter en omdiskuterad och unik dom.

Föreläggandet mot Bredbandsbolaget slogs fast den 13 februari av Patent- och marknadsöverdomstolen och gäller från och med i dag och tre år framåt. Domen går i linje med ett EU-direktiv men är unik i Sverige och kommer vara vägledande i kommande rättsfall framöver.

Marcus Nohlberg är informationssäkerhetsforskare vid högskolan i Skövde, och han menar att blockeringar är en ineffektiv metod. För att komma runt en blockering kan en illegal fildelningssajt helt enkelt byta domän, berättar han. Och internetanvändare kan också göra inställningar för att inte beröras av den här blockeringen.

– Det är egentligen inte en metod överhuvudtaget utan ett slag i luften säger han.

Men Per Strömbäck, talesperson för Film och TV-branschens samarbetskommitté menar att det bara är att se på andra länder som tillämpat liknande rättspraxis. 

– I Danmark ser vi att trafiken till de spärrade sajterna har minskat med 75 procent och den olagliga trafiken totalt har minskat med över 20 procent, säger han.

Rättsprocessen drevs mot Bredbandsbolaget av flera stora aktörer inom film och musikbranschen. Och förhoppningen är att fler telekomföretag ska följa exemplet som Bredbandsbolaget nu i domstol ålagts att göra. Men domen har fått kritik från IT och Telekomföretagens medlemsorganisation som i ett offentligt uttalande som bland annat säger att det öppnar för att privata aktörer ska kunna påverka vad som får och inte får finnas på internet.

Enligt Dagens nyheter har inte någon av de stora telekomföretagen några planer på att på att blockera sajter utan att en rättslig prövning gjorts, men Per Strömbäck hoppas på en förändring på sikt.

– Nu har de sagt att de inte kommer följa domen men vi räknar med att alla telekomföretagen på sikt kommer tillämpa samma regler, säger han.

Marcus Nohlberg, informationssäkerhetsforskare vid högskolan i Skövde menar att det krävs en stor konsensus från branschen för att blockeringar ska få någon effekt på den illegala fildelningen i stort.

– Jag tror det kommer ha otroligt liten effekt. Att blockera sajter är generellt sett inte så lätt som man kan tro, det är en typisk lösning som en lekman tycker låter rimligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista