Rineke Dijkstra.
1 av 3
Rineke Dijkstra. Foto: Cecilia Sandblom/Hasselblad Foundation
Rineke Dijkstra.
2 av 3
"Amy, The Krazy House, Liverpool, December, 2008" och "Kolobrzeg, Poland, July 26, 1992" (beskurna). Foto: Rineke Dijkstra
Rineke Dijkstra.
3 av 3
"Marianna (The Fairy Doll)" (2014). Foto: Rineke Dijkstra.

Hon är årets Hasselbladspristagare

Rineke Dijkstra: "Jag jämför mig inte med Rembrandt"
2:25 min

Den nederländska fotografen Rineke Dijkstra tilldelas Hasselbladsstiftelsens internationella pris i fotografi, ett av världens mest prestigefyllda fotopriser.

Hör Mikael Timm om årets Hasselbladspristagare under artikeln.

Enligt juryns motivering är Rineke Dijkstra "en av de mest betydelsefulla samtida konstnärerna som arbetar med fotografiska porträtt", med ett särskilt öga för att skildra människor i förändring och sårbara situationer.

– Människor är komplexa nät av känslor och idéer, och för mig är fotografi det perfekta mediet för den som vill fånga allt det, säger pristagaren själv.

I en av Rineke Dijkstras mest uppmärksammade porträttserier blickar ungdomar på en strand rakt in i kameran, någonstans mellan barndom och vuxenliv, någonstans mittemellan identiteter. I en annan har hon fotograferat nyförlösta kvinnor och i ännu en tjurfäktare, blodiga och rusiga, precis efter kampen.

Under sina 30 år som fotograf har hon etablerat sig inom och utvecklat det fotografiska porträttet. Hennes verk har bland annat visats i en stor retrospektiv utställning på Guggenheim i New York, och ingår i samlingarna på såväl Tate Modern som MoMA.

Nederländska 1600-talsmålare

Hennes porträtt jämförs ibland med de nederländska 1600-talsmålarna. Det är något med hur hon fångar människor i stunden, tror hon, men skrattar åt jämförelsen med Rembrandt.

– Jag jämför mig inte med Rembrandt! Men han avbildade personer på ett ganska fotografiskt sätt, säger hon.

Själv uppskattar hon fotografi just för att det handlar om ett enda ögonblick, som inte sällan kommer till av en slump.

– Som målande konstnär kan du ta så mycket tid du behöver, men som fotograf handlar det om ett ögonblick. Och jag gillar också att vissa saker i fotografiet bara kan komma till av en slump, fortsätter hon.

På senare tid har Rineke Dijkstra också skapat videoverk, filmer, bland annat från klubbkvällar i Storbritannien och Nederländerna. I den situationen kände hon att hon behövde få in fler element.

– Ljud och dans var nytt för mig och jag var nyfiken på hur jag kunde använda det. För mig är det bara ett annat sätt att skapa ett porträtt, säger hon.

Utställning i Göteborg

Hasselbladspriset, med prissumman en miljon kronor, delas ut i Göteborg den 9 oktober. Och det är en stora ära, säger Rineke Dijkstra, inte minst eftersom många fotografer som hon beundrar finns bland de tidigare pristagarna.

– Det är en ära att få vara med på den listan, säger hon.

I samband med prisutdelningen öppnar också en utställning med Rineke Dijkstras verk på Hasselblad Center i Göteborg. Under hösten visas även en retrospektiv med hennes verk på det danska konstmuseet Louisiana. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".