Från Eldfesten i Kungsträdgården i Stockholm.
1 av 2
Från Eldfesten i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Tara Moshizi
2 av 2
Tara Moshizi Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio

SVT direktsänder Eldfesten

Tara Moshizi: Ett stort erkännande för alla oss minoriteter som lever här i Sverige
5:28 min

Nästa vecka inträffar det persiska nyåret Nouruz; och imorgon direktsänder SVT den stora Eldfesten direkt från Kungsträdgården i Stockholm, en fest som firas en vecka innan nyåret.

Evenemanget programleds av skådespelaren Bahar Pars och den persiska tv-programledaren Sina Valiolla, och i SVT kommenteras sändningen av programledarna Doreen Månsson och Tara Moshizi.

Tara Moshizi, vad är din relation till Eldfesten?

– Jag har firat det sedan jag var en liten knott, hoppat över eldarna, sagt de här ramsorna och gått på fest med familj och vänner.

Eldfesten har arangerats i Kungsträdgården i Stockholm i 8 år och sänts av en brittisk tv-kanal, med miljontals tittare.

– Att SVT tar det här steget nu känns som ett stort erkännande för alla oss minoriteter som lever här i Sverige.

Eldfesten, på persiska Chaharshanbeh Soori, hålls varje år tisdagen före det persiska nyåret nouroz som infaller på vårdagjämningen. 

Festligheterna äger rum den 14 mars i Kungsträdgården i Stockholm. Förutom SVT sänds den även internationellt av tv-kanalen Manoto TV.

Lyssna på hela samtalet med Mona Masri och Tara Moshizi i ljudklippet ovan.

Mer om Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".