P1 Kultur i Rotterdam

Hiphophuset, förorterna och de olika politiska lägren i Rotterdam

12 min

Inför parlamentsvalet i Nederländerna 15 mars besöker Fredrik Wadström landets hiphophuvudstad Rotterdam där hiphopen till och med har en egen institution.

Rotterdam är landets näst största stad och där hålls in i det sista inför valet offentliga debatter där de olika lägren arbetar med att få folk till vallokalerna. Också i Hiphophuis - Hiphophuset - pågår de politiska samtalen mellan dansklasser och dj-kurser.

I vissa delar av stor-Rotterdam finns starka fästen för de nederländska högerpopulisterna men staden är också en av Europas etniskt mest blandade där över hälften av invånarna är födda utomlands eller har rötter i en annan kultur än den holländska.

Inte minst söder om floden Maas, i Rotterdam-Zuid, är förhållandena på många sätt annorlunda än i stadens övriga delar. I förorten Pendrecht i södra Rotterdam arbetar de boende med att bekämpa problemen som under många år präglade området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista