Johanna Lindbäck
Johanna Lindbäck Foto: Ulla Strängberg

Den svenska barnboken – bäst i världen? Del 3: Podcasten

3:59 min

"Bladen brinner" heter en podcast för vuxna om barn- och ungdomslitteratur som startades förra hösten av Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo.

Länkar till del 1 och 2 under artikeln

Johanna Lindbäck är författaren och Lisa Bjärbo journalisten och författaren som tyckte att det skrevs alldeles för lite om barn- och ungdomslitteratur och därför startade en egen podcast.

– Recensioner och intervjuer har nästan helt försvunnit, säger Johanna Lindbäck, och de reportage som förekommer har ofta en ganska tråkig vinkel. Om man pratar med en barn- och ungförfattare är det ofta "Hur får man killar att läsa?" Aldrig frågar man om svåra saker som sorg. Vi hade varit trötta på det i flera år så nu tänkte vi: Vi gör det själva!

Podcasten tar upp alltifrån faktaböcker till barn till frågan om man får använda svordomar i barnböcker, eller vem som har råd att skriva för barn.

Johanna Lindbäck tycker att de aktuella samhällsfrågorna avspeglas snabbare i barn- och ungdomslitteraturen än i vuxenböckerna.

 – Vi snappar upp dem snabbare. Fattigdom, främlingsfientlighet och flykt är exempel på ämnen som det redan skrivits om för barn och unga.

Om den snabbt växande egenutgivningen säger hon:

– Jag må vara en kultursnobb men jag har gått igenom hela processen och vet vad som händer med mina böcker när ett förlag har bearbetat dem. Arbetet som ett förlag gör är ovärderligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista