Dramaten
Dramaten

Dramaten hoppas hitta ny publik när de stänger för renovering

"Kanske kan bli bra att få se Dramaten på andra platser"
1:47 min

Dramaten i Stockholm kommer med största sannolikhet att stänga för renovering under år 2019, samma år som Stadsteatern. Men på Dramaten hoppas man nå en ny publik genom att hitta nya spelplatser.

– Det handlar om huset vid Nybroplan som vi kallar för Thaliahuset som är ett över hundra år gammalt hus. Framför allt behöver vi byta ut stammarna, ingenting har gjorts sedan 1950-talet. Dessutom kommer vi passa på att byta ut tågvinden ovanför stora scenen, säger Mimmi Fristorp som är pressansvarig på Dramaten.

Tågvinden är det scenmaskineri ovanför stora scenen där mekaniken sitter. Men allra mest bråttom är det med stambytet säger Åsa Albihn som är fastighetschef på Statens fastighetsverk som äger byggnaden vid Nybroplan.

– Det är gamla stammar, vi har haft problem med lukt i byggnaden. Det här är bra, toaletterna kommer att fungera bättre för publiken, säger hon.

Inget formellt beslut är taget om när och hur länge Dramaten vid Nybroplan kommer att renoveras, men Statens Fastighetsverk tror inte att det kommer behöva ta hela året. Just nu väntar de på besked från Dramaten om när under 2019 det skulle passa bäst med hänsyn till repertoaren. Beslut väntas komma inom ett halvår. Samtidigt letar Dramaten efter tillfälliga scener.

– Vi kommer fortsätta att spela teater precis som vanligt på lilla scenen som ligger i huset bakom Thaliahuset och på Elverket där vi har två möjliga scener. I övrigt tittar vi på vilka andra platser vi skulle kunna spela teater på under den här tiden och det har vi inte bestämt än. Men det kanske kan bli bra också att få se Dramaten på andra platser. Just nu är vi öppna för förslag, säger Mimmi Fristorp.

Mer om Scen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".