Dåvarande presidenten i USA George W Bush.
1 av 2
Dåvarande presidenten i USA George W Bush. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE
Krigsveteranen Robert Ferrara framför före detta president George W Bushs målning, som också återfinns i hans aktuella bok "Portraits of Courage: A Commander in Chief's Tribute to America's Warriors."
2 av 2
Krigsveteranen Robert Ferrara framför före detta president George W Bushs målning, som också återfinns i hans aktuella bok "Portraits of Courage: A Commander in Chief's Tribute to America's Warriors." Foto: LM Otero

Veckans ord: Eftermäle

Veckans ord: Eftermäle
3:30 min

Varje vecka väljer P1 Kultur ett ord som vi tycker speglar vår tid. Cecilia Blomberg har funderat över ordet "eftermäle" med anledning av en ny bok.

Den har precis toppat bästsäljarlistan i USA i kategorin inbundna böcker.

Portraits of Courage: A Commander in Chief's Tribute to America's Warriors.

Ungefär: Tapperhetsporträtt. En överbefälhavares hyllning till Amerikas krigare. Författare är George W Bush.

Boken innehåller ett urval av de målningar som sysselsatt den före detta presidenten de senaste åren. 66 enskilda porträtt och en större gruppbild i fyra pannåer.

"det ser ut som om det är ett imponerade kliv han gjort som konstnär den gamle presidenten."

Det var när George W Bush lämnade presidentämbetet bakom sig för åtta år sedan som han gav sig in i konstnärslivet. En ren amatöraktivitet i början. Sen har målandet tilltagit och gifts samman med hans välgörenhetsfond som jobbar med rehabilitering av krigsveteraner.

Nu har jag ju inte sett originalen utan bara sett målningarna avbildade i olika webbartiklar - men det ser ut som om det är ett imponerade kliv han gjort som konstnär den gamle presidenten.

Det har hänt en del sen de första halvtaffliga kompositionerna läcktes ut till allmänheten för fyra år sedan av en rumänsk hacker. De som bland annat föreställde expresidenten i badkaret och framför badrumsspegeln.

George W Bush har en förebild i bland andra den brittiske målaren Lucian Freud. Det märks. Penseldragen är breda. Oljefärgen tjockt pålagd. Och i de mest lyckade porträtten fångar han med färg en känsla, en stämning hos personen i bilden. Jag får till och med lust att ta mig till hans eget center i Dallas och se målningarna på riktigt i den utställning som pågår parallellt med boksläppet.

Men nog handlar det också om att genom måleriet återta makten över sitt eftermäle. Att istället för att bli ihågkommen som presidenten som skickade unga soldater från USA rakt in i krig i Afghanistan och Irak. Krig som han själv satte igång. Nu istället bli ihågkommen som presidenten som ägnade de sista åren av sitt liv för att hjälpa de återvändande soldaterna tillbaka till ett så normalt liv som möjligt och nu också hedra några av dem i de här inkännande porträtten.

"Jag tänkte på deras bakgrund, deras tjänstgöring, deras skador och återhämtning när jag målade" säger George W Bush till amerikanska NBCs Today Show och i boken finns också en text till varje porträtt där expresidenten berättar om de enskilda ödena.

Måleriet är så uppenbart ett sätt att söka försoning. Han kanske helt enkelt bara vill bli omtyckt.

Tidskriften the New Yorkers konstkritiker Peter Schejdal skriver i inledningen av sin recension av boken att "Presidentämbetet passade George W Bush lika illa som vuxenkläder gör på ett barn".

Han fick aldrig riktigt folket med sig. Nu jobbar han hårt på att bättra på bilden av sig själv som om han aldrig riktigt varit en av vår tids mest kontroversiella presidenter i USA.

Mer om Veckans ord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".