Bild på föreställningen Dreamlands av teatergruppen Malmö Communityteater som startats av Teater InterAkt
Bild på föreställningen Dreamlands av teatergruppen Malmö Communityteater som startats av Teater InterAkt

Kulturförening får 5 miljoner kronor för att arbeta med integration

”Vi vill belysa att det finns stängda dörrar”
2:59 min

Projektet Nyckeln ska resultera i en metodbok för hur man kan arbeta med integration genom kulturverksamheter, med personer med erfarenhet av flykt. Kulturföreningen Teater Interakt får 5 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden.

Det berättar Teater InterAkts kommunikatör och projektledare Henrietta Sjöberg.

 – Vi har ett projekt som vi kallar för Nyckeln. Och med det vill vi egentligen belysa att det finns stängda dörrar. Att kultursfären och kultursverige inte är öppet för människor med alla erfarenheten. Och människor med alla erfarenheter känner inte att de enkelt kan ta sig in i alla delar av den kulturella sfären och det är där som vi vill öppna dörrar. Vi vill ge nycklar men till folk på båda sidorna om den dörren.

Det finns väldigt många projekt som använder sig av kulturverksamheter för att främja integrationen säger Henrietta Sjöberg, kommunikatör och projektledare för kulturföreningen för Teater InterAkt.

Men ingen har tidigare haft i uppgift att samla dessa metoder och erfarenheter. Vilket är slutmålet med projektet Nyckeln som nu fått 5 miljoner kronor för att skriva en metodbok för hur man kan jobba.

Första året ska de jobba med den egna organisationen, som arbetat sedan 2011 med att få människor med erfarenhet av flykt att dela med sig av sina historier genom scenkonst. Andra året träffar man andra kulturverksamheter och sista året skrivs boken som ska presenteras och ges ut på svenska, persiska och på arabiska.

Henrietta Sjöberg berättar vidare om varför just teater kan vara en bra miljö för arbetet med integration.

– Genom att vara en del av den här teatergruppen så kommer du att bygga dig ett nätverk. Du kommer att få verktyg för att förhålla dig till platsen och de människorna som finns här. Och tvärtom också, för i mötet med de människorna vi ska samarbeta med, så får våra samarbetspartners också verktyg för att möta teatergruppen. Plus då den rent personliga vinningen av att arbeta med röst, med självförtroende, med språk så som skådespelare gör. Det hjälper också.

Henrietta Sjöbergs ord bekräftas av Abdullah Nowrozi, en av skådespelarna i Malmö Communityteater, en teatergrupp som startats av kulturföreningen Teater InterAkt.

Det sociala och nätverket jag fått genom teatern har påverkat mig mycket säger han och fortsätter berätta om hur han tidigare höll de smärtsamma minnena och erfarenheterna inombord. Något som höll på att förtära honom.

Teatern har inte bara hjälpt honom bearbeta sin flykt hit utan även gett honom en tillhörighet som han tycker har fått honom att kunna tänka på framtiden, tänka positivt och att kunna ha mål och motivation till att nå dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".