Donald Trump
Donald Trump Foto: SAUL LOEB

Trump skrotar det statliga kulturstödet

Inger Arenander om Trumps förslag på nedskärningar
3:48 min

På onsdagen kom det besked som den amerikanska kulturvärlden fruktat. President Donald Trump vill dra in det statliga kulturstödet till flera instanser.

Trump vill bland annat skrota National Endowment for the Arts (NEA), myndigheten som betalar ut alla statliga anslag till konstnärlig verksamhet i USA.

Nedläggningen ingår i den amerikanske presidentens första budgetförslag som presenteras senare i dag, skriver The New York Times.

Enligt tidningen föreslår presidenten även en nedläggning av systermyndigheten National Endowment for the Humanities (NEH) som ansvarar för anslag till olika kulturprojekt runt om i landet.

Han föreslår även indragna anslag till Corporation for Public Broadcasting, vilket skulle betyda att de statliga tv- och radiokanalerna PBS och NPR inte får statligt stöd.

NEA har länge varit en vattendelare i amerikansk politik där Republikanerna sedan 1980-talet med jämna mellanrum föreslagit att myndigheten ska läggas ned.

Aldrig tidigare har man haft så goda chanser att verkligen göra det. Förutom presidentposten har partiet majoriteten både i kongressen och i senaten.

Relaterat

Mer om Kulturpolitik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".