RECENSION – MUSIK

Zara Larsson har rösten men inte låtarna

2:39 min

Svenska artisten Zara Larsson är nitton år gammal men har redan tilldelats regeringens musikexportpris och flera grammisar, rockbjörnar och P3 guld. Nu släpps hennes andra album "So good".

Genre: Pop
Titel: "So good"
Artist: Zara Larsson
Betyg: 2 av 5

"Make that money girl" sjunger Zara Larsson och namedroppar kvinnliga skivbolagsbossar på albumets kapitalistfeministiska anthem. Även om hon är en av Sveriges just nu största musikexporter så är hon minst lika känd som tonårsfeministen som tar fighten med alla från låtsastysken Günther till golfproffset Jesper Parnevik. Det hörs även i resten av låtarna där sex är kul och okomplicerat och killar finns i överflöd.

Synd bara att låtarna inte är tillräckligt starka. Bra pop ska tillföra något nytt, sticka ut hakan – även musikaliskt – och få lyssnarna att känna något. Istället får vi alldeles för många Gröna Lund-låtar som saknar personlighet och som lika gärna skulle kunna tillhöra någon annan: Tove Lo eller Rihanna på en dålig dag. Och så inspel som reggaekillen Wizkid som låter lite bakfull och som om han gått vilse och hamnat på fel skiva.

När hon verkligen får använda den där rösten – då går det att lyssna på henne hur länge som helst

Rent tekniskt har Zara Larsson en röst som många andra på Billboardlistan säkert är dödligt avundsjuka på. Men alldeles för ofta saknar den allt det där som gör en röst speciell: små egenheter eller defekter, allt det som gör den unik och mänsklig och som får en att känna något, det som fyller musiken med kött och blod. Antagligen för att många av låtarna är för tråkiga att sjunga helt enkelt.

För på albumets ljusglimtar så skiner Zara Larsson plötsligt igenom och jag tror på det hon sjunger. När hon slipper pressa upp sig i hackiga och kraxiga refränger utan verkligen får använda den där rösten – då går det att lyssna på henne hur länge som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista