Josh Gad och Luke Evans som LeFou och Gaston i Skönheten och Odjuret. Foto: Disney.
Josh Gad och Luke Evans som LeFou och Gaston i Skönheten och Odjuret. Foto: Disney.
KOMMENTAR

Hur gay är "Skönheten och Odjuret"?

Ewan McGregor: "There's a lot of gay sex in it"
3:54 min

Det har blåst upp kring Disneys nyinspelning av "Skönheten och Odjuret". För första gången har Disney en öppet homosexuell karaktär med i filmen. Något som applåderas men som också mött protester. Men hur gay är filmen?

Hur gay är Disneys nyinspelning av "Skönheten och Odjuret"? Så här sade Ewan McGregor som gör rösten till kandelabern i filmen, när han gästade Stephen Colberts pratshow:

Stephen Colbert: There's a lot of controversy in this film.

Ewan McGregor: There's a lot of gay sex in it. It's a lot of gay sex in this cartoon... and if you live anywhere near Alabama you should not go and see this film. What would Jesus think? 

Och regissören Bill Condon som själv är gay, säger i intervjuer att LeFou i "Skönheten och Odjuret" är Disneys första öppet homosexuella karaktär:

It's the very first Disney film with openly gay characters... I think it's great.
Disney has always been in the forefront. Belle was already in the 1991 film someone who was strong and a bit of a feminist. And that's something we continue in this film.

Det här har förstås fått en del homofoba grupper att reagera. Ewan McGregor skämtade om Alabama-borna, där en konservativ grupp har fått till ett visningsförbud av filmen, och i Ryssland gick en anti-gay-politiker igång och ville förbjuda filmen. Kompromissen blev att den fick en 16-årsgräns. I Malaysia vill man klippa en kort sekvens i filmen, och det vägrar Disney.

Så det verkar väl ganska uppenbart att här har tagits ett stort steg för Disney och ett pyttelitet steg för mänskligheten... ända tills man ser filmen. Man ska vara mycket observant och törstande efter ett genombrott för homosexuella i Disneys filmer för att ta LeFou för gay. Eller starkt homofob.

Le Fou är Gastons sidekick i "Skönheten och Odjuret", Gaston som kärat ner sig i Belle, Skönheten. Gaston är som en spännig, före detta sportstjärna från college som fortfarande många år senare törstar efter bekräftelse, vilket han får från sin mindre manlige vapendragare LeFou.

I svensk översättning kallar LeFou själv sig för klängig i en hyllningssång till Gaston på en pub. Och så i slutet kommer den allra mest omtalade scenen. På en stor bal på slottet så dansas pardans i hela salen, många par är uppe, och på ett givet kommando byter man partner. Och då hamnar LeFou öga mot öga med en man, en scen som man sett i otaliga amerikanska komedier genom åren. Och som då drar ner skratt. Knappast ett särskilt stort genombrott för homosexuella karaktärer i filmvärlden i stort, men kanske för regissören Bill Condon och eventuellt för Disney.

Vid premiären så tonades de här gay-scenerna ner och man sade att det var öppet för tolkning: "The hole thing is getting out of proportion", kommenterade CBS News det hela.

Här i Sverie har "Skönheten och Odjuret" 11-årsgräns och jag skulle nog säga att det här knappast är filmen som blir en ögonöppnare för en elvaåring.

Vill man se en film med bra gay-karaktärer kan man se "Moonlight" istället, den är också tillåten från 11 år på bio.

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".