INTERVJU

Tonårsfilmen Heartstone uppstod i en dröm

7:21 min

Filmen Heartstone handlar om ett homosexuellt uppvaknande på 90-talet i en fiskeby på Island, i en kultur där män helst skulle vara starka och hetero.

Den isländska filmen Heartstone handlar om två tonårspojkars starka vänskap - Thor och Kristjan. Trettonårige Thor är förälskad i den ett år äldre, ouppnåeliga Beth och kompisen Kristjan försöker hjälpa honom att få kontakt med henne, samtidigt som han märker att han har egna känslor för sin bästa vän... Filmen är inspirerad av regissörens egen barndom i en liten fiskeby på Island där det på den tiden, mitten av nittiotalet, inte var någon lätt sak att komma ut som homosexuell. Eller ens pröva tanken. 

Gudmundur Gudmundsson berättar lite generat att han har stor nytta av sitt drömliv i sitt konstnärliga arbete. Det var när han var på jakt efter en historia att berätta som drömmen om hans vän som vägvisare i deras gamla gemensamma barndomsby kom till honom. Och när han letade efter vem som skulle spela huvudrollen som Thor var det återigen drömmarna som ledde honom rätt. Den unge Baldur Einarsson hade inte riktigt visat den tillbakahållna aggressivitet och styrka som behövdes för att kunna göra rollen, utan bara varit en mjuk och fin kille under provspelningen. Men Gudmundur Gudmundssons undermedvetna visste bättre och han fick tänka om.

Gudmundur Gudmundsson berättar att på Island pratar alla om sina drömmar hela tiden, att det är en källa till förståelse av tillvaron. Det gäller att sova gott så att man minns dem. Och Heartstone är en film som på ett mycket intuitivt sätt levandegör en mycket speciell tid i livet. Övergången mellan barndom och pubertet. Huvudpersonen Thor är lite sent utvecklad och lite likhet med Reine i PC Jersilds ”Barnens Ö”, så består tillvaron i en otålig väntan på att könshåret ska växa ut. I en scen drar han systrarnas långa hårstrån ur familjens borste och knölar ihop till ett litet pubislöshår. 

Överhuvudtaget är Heartstone en film som ledigt växlar mellan barnperspektiv och vuxenglimtar. Den låter oss förstå att det inte är helt lätt att vara ensamstående trebarnsmamma i en liten fiskeby med stark social kontroll. Och det är inte bara byn som håller ordning på Thors mammas sexualitet utan de egna barnen blir rasande när hon drar hem en äldre man efter en festkväll. På ett sätt är alla ensamma, bonden Sven på den ensliga gården, kompisens Kristjans alkoholiserade, homofobiska pappa, hans bittra, förtvivlade mamma och så barnen med sina hemligheter och försök att finna egna vägar. Men att upptäcka att man kanske är kär i sin bästa killkompis, det var bara helt omöjligt på Island just då, i en stark patriarkal kultur och med en inte alldeles flexibel mansroll var det värsta som skulle kunna hända, att någon trodde man var gay, berättar Gudmundur Gudmundsson...

Att vara gay fanns alltså inte ens på kartan, men mansrollen krävde mer än så, att ens visa känslor eller avvika från det manliga idealet på andra sätt gick inte heller. Och först förstår inte Gudmundur Gudmundsson vad jag menar när jag frågar om det som står på filmens hemsida, att hans bästa vän tog livet av sig som tonåring och att det är den kompisen som talade till honom i drömmen. Jag frågar honom hur gammal Gudmundur själv var när det hände, och han svarar: fjorton år. Det är tjugo år sedan nu men en traumatisk händelse som egentligen aldrig lämnar en, man måste bara lära sig leva med den. 

Filmen Heartstone visas på BUFF - Malmö barn- och ungdomsfilmfestival som pågår den 20-25 mars 2017. Filmen kommer också att få vanlig biopremiär den 30 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista