RECENSION: FILM

"Brev till en seriemördare" - smärtsam men rörig svensk dokumentär

1:18 min

"Brev till en seriemördare" är Manal Masris dokumentär om mordförsöket på brodern 2006. Jacob Lundström har sett filmen som är ännu ett kapitel om den svenska rasismens moderna historia

Titel: Brev till en seriemördare
Regissör:
Manal Masri
Medverkande: Manal Masri, Kamal Masri, Mona Masri, Jamal Masri
Fayrouz Ramadan
Betyg: 2

I den här filmen blir samtidens populärkulturella fascination för seriemördare personlig. Det handlar inte längre bara om en kittlande inblick i ondskans psykologi.

Efter ett mordförsök 2006 förändras livet för alltid för Kamal, men det är storasystern som verkar ha svårast att gå vidare. Någonstans på vägen börjar Manal Masri att dokumentera vad som händer.

"Brev till en seriemördare" är naturligtvis en smärtsam film, men den saknar en konstnärlig sorteringsprincip. Resultatet blir ganska mycket blandade glimtar från en mångårig inspelningsperiod. Kanske är det för att den här dokumentären vill vara för mycket på samma gång.

Å ena sidan är det en skildring av en familj som splittras, men vi får ingen närmare inblick i familjens relationer.

Å andra sidan har Masri själv beskrivit filmen som en "thrillerdokumentär", vilket framstår som en ofullgången efterhandskonstruktion. Det dröjer en hel timme av en rätt rörig resumé innan den olustiga brevväxlingen med Mangs tar fart.

I en scen undrar Manal Masris syster varför hon är så angelägen om att komma i kontakt med Mangs, men frågan blir hängande i luften.

Samtidigt är "Brev till en seriemördare" en viktig påminnelse om brottsofferperspektivet, och jag hoppas att fler tar vid där Manal Masri sätter punkt.

Manal Masri är producent på Sveriges Radio. Därför recenseras filmen av Jacob Lundström, filmkritiker och redaktör på tidskriften FLM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista